Duurzaam inkoopbeleid

Duurzaam inkoopbeleid

Duurzaam inkoopbeleid

Ons assortiment bestaat uit producten van ver, zoals koffie en thee, en producten van dichtbij, zoals groente en fruit, zuivel en eieren. Voor de productie van het assortiment zijn grondstoffen nodig. Met het oog op de groeiende wereldbevolking is het noodzakelijk dat we voldoende voedsel produceren, en daarbij de bodem, lucht, watervoorraden en biodiversiteit beschermen. Daarnaast is het respecteren en versterken van mensenrechten van groot belang voor onze organisatie. De eerste stap is dat we de risico’s op milieu- en mensenrechten schendingen goed in kaart brengen, om vervolgens maatregelen te nemen om negatieve effecten van de inkoop van ons assortiment te voorkomen of te verminderen. De thema’s waarbij wij bij de inkoop van ons assortiment op letten zijn: klimaatverandering, water, circulaireeconomie, mensenrechten, grondstoffen, biodiversiteit en verantwoordeproducten.

Ons beleid om sociale en ecologische risico’s in kaart te brengen en de maatregelen die we nemen leest u in ons ‘corporate due diligence’ statement.

Mensenrechten

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen werkzaam in de productieketens van onze eigenmerk producten. Het is onze verantwoordelijkheid om in het productieproces van onze eigenmerk producten mensenrechten en arbeidsrechten te beschermen. De risico’s op mensenrechtenschendingen in de productieketens hebben helaas meestal complexe oorzaken en vormen een uitdaging voor de hele sector. Alleen in samenwerking en op een systematische manier kunnen we risico’s die in verband staan met de veiligheid en gezondheid op het werk, arbeidstijden, lonen, kinder- of dwangarbeid oplossen.

Transparantie in de productieketen 

Onze eigenmerk producten worden gemaakt door diverse leveranciers die wereldwijd actief zijn. Met deze leveranciers hebben we zoveel mogelijk langdurige samenwerkingen. Samen met hen proberen we op een transparante manier te laten zien hoe en waar onze producten gemaakt worden. 

Benieuwd naar onze leveranciers van diverse producten van Nederlandse bodem? Bekijk hun verhaal hier.

Inkoop duurzame grondstoffen 

Voor grondstoffen waarvan bekend is dat de inkoop sociale en ecologische risico’s met zich meebrengen, hebben we doelstellingen en maatregelen geformuleerd. Voor het behalen van deze doelstellingen maken we onder andere gebruik van keurmerken zoals Fairtrade, Rainforest Alliance en Biologisch. De doelstellingen en de maatregelen die wij nemen voor deze hoge risico grondstoffen zijn hieronder per grondstof verder toegelicht. 

 

Duurzaam inkoopbeleid

Wilt u meer weten over de inkoop van deze grondstoffen?
Klik op de onderstaande tegels.

 • Koffie

  Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de koffieteelt. Een belangrijk aspect hierbij is de samenwerking met internationaal erkende keurmerkorganisaties als Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch en UTZ Certified. Sinds 2018 is alle koffie van onze eigenmerk producten gecertificeerd.

 • Cacao

  Sinds 2015 is alle cacao van onze eigenmerk producten voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw; Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified. Dit geldt ook voor onze eigen merk Favorina seizoenschocolade die we verkopen rondom Pasen, Sinterklaas en Kerst.

 • Thee

  We zetten ons al jaren in voor het verduurzamen van de theeteelt. Hiertoe werken we onder andere samen met internationaal erkende keurmerkorganisaties als Fairtrade, Rainforest Alliance / UTZ, en Biologisch.

 • Soja

  Soja vindt u terug in bijvoorbeeld vegetarische producten, maar voornamelijk als voer voor koeien, varkens en kippen. Alle soja die wij direct of indirect voor onze producten gebruiken is RTRS gecertificeerd.

 • Palmolie

  Palmolie is terug te vinden in uiteenlopende producten. Van margarine, chocolade en ijs tot cosmetica en verzorgingsproducten. Alle palmolie die wij gebruiken is RSPO gecertificeerde palmolie.

 • Papier en karton

  Bijna een derde van het oppervlak van de aarde bestaat uit bos. Dit is in meerdere opzichten belangrijk. Het herbergt 80 procent van de bekende planten- en diersoorten buiten de oceanen.

 • Groente en Fruit

  Onze klanten kennen en waarderen ons al jaren als de ‘beste supermarkt in groente en fruit’. Dankzij langdurige samenwerkingen met vaste leveranciers, door rechtstreeks bij boeren en telers in te kopen, een efficiënte logistiek en goede controles, kunnen we elke dag producten van een hoge kwaliteit bieden.

 • Vlees

  Samen met leveranciers en boeren zorgen we ervoor dat het dierenwelzijn bij vleesproducten wordt verbeterd. Sinds 2011 vindt u op veel van ons vers vlees en vleeswaren het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

 • Zuivel

  Voor al onze verse zuivel zijn we sinds 2011 gefaseerd overgestapt op weidemelk. Lidl is als eerste supermarkt samen met een externe partij gestart met het opzetten van criteria en een auditsysteem voor weidegang. Daarnaast zetten we nu ook verdere duurzaamheidsstappen om nog meer rekening te houden met het milieu.

 • Eieren

  We zijn volledig overgestapt naar witte eieren. Deze zijn milieuvriendelijker dan bruine eieren. Daarnaast hebben al onze eieren minimaal 1-ster van het Beter Leven keurmerk. Dit betekent onder andere dat de kippen meer ruimte en afleidingsmateriaal hebben en een uitloop hebben.

 • Vis

  Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen genieten van een gevarieerd aanbod vis, werken wij al jaren aan de verduurzaming van onze visproducten. Als eerste supermarkt in Nederland zijn wij voor ons gehele assortiment in koeling en diepvries overgestapt naar gecertificeerde vis middels het MSC- en ASC-keurmerk.

 • Bloemen en planten

  Nederland staat wereldwijd bekend om zijn bloemen. Binnen Europa is Nederland de grootste producent van snijbloemen waarvan 80% geëxporteerd wordt.

 • Non-food

  Lidl verkoopt natuurlijk niet enkel voeding, maar ook textiel, elektronica en andere non-foodproducten. En ook hier werkt Lidl aan een zo duurzaam mogelijk assortiment.