Duurzaam inkoopbeleid

Duurzaam inkoopbeleid

Inkoop duurzame grondstoffen

Ons assortiment bestaat uit producten van ver, zoals koffie en thee, en producten van dichtbij, zoals groente en fruit, zuivel en eieren. Voor de productie van het assortiment zijn grondstoffen nodig. Met het oog op de groeiende wereldbevolking is het noodzakelijk dat we voldoende voedsel produceren, en daarbij de bodem, lucht, watervoorraden en biodiversiteit beschermen. Daarnaast is het respecteren en versterken van mensenrechten van groot belang voor onze organisatie. De risico’s op mensenrechtenschendingen in de productieketens hebben helaas meestal complexe oorzaken en vormen een uitdaging voor de hele sector. Alleen in samenwerking en op een systematische manier kunnen we risico’s die in verband staan met de veiligheid en gezondheid op het werk, arbeidstijden, lonen, kinder- of dwangarbeid oplossen.

Ons beleid om sociale en ecologische risico’s in kaart te brengen leest u in ons ‘corporate due diligence statement’.  

Duurzaam inkoopbeleid

Wilt u meer weten over de inkoop van deze grondstoffen?
Klik op de onderstaande tegels.

 • Koffie

  Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de koffieteelt. Een belangrijk aspect hierbij is de samenwerking met internationaal erkende keurmerkorganisaties als Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch en UTZ Certified.

 • Cacao

  Sinds 2015 is alle cacao voor onze eigenmerk producten voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw; Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified. Ook voldoen alle producten van ons eigen merk Favorina seizoenschocolade (Pasen, Sinterklaas, Kerst) aan de Fairtrade Sourcing Program-voorwaarden voor cacao.

 • Thee

  We zetten ons al jaren in voor het verduurzamen van de theeteelt. Hiertoe werken we onder andere samen met internationaal erkende keurmerkorganisaties als Fairtrade, Rainforest Alliance / UTZ, en Biologisch.

 • Soja

  Soja vindt u terug in bijvoorbeeld vegetarische producten, maar voornamelijk als voer voor koeien, varkens en kippen.

 • Palmolie

  Palmolie is terug te vinden in uiteenlopende producten van margarine, chocolade, en ijs tot cosmetica en verzorgingsproducten. Het grootste palmolieproducerende land is Indonesië.

 • Groente en Fruit

  Onze klanten kennen en waarderen ons al jaren als de ‘beste supermarkt in groente en fruit’. Dankzij langdurige samenwerkingen met vaste leveranciers, door rechtstreeks bij boeren en telers in te kopen, een efficiënte logistiek en goede controles, kunnen we elke dag producten van een hoge kwaliteit bieden.

 • Vlees

  Samen met leveranciers en boeren zorgen we ervoor dat het dierenwelzijn bij vleesproducten wordt verbeterd. Sinds 2011 vindt u op veel van ons vers vlees en vleeswaren het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

 • Zuivel

  Voor al onze verse zuivel zijn we sinds 2011 gefaseerd overgestapt op weidemelk. Lidl is als eerste supermarkt samen met een externe partij gestart met het opzetten van criteria en een auditsysteem voor weidegang.

 • Eieren

  Het verse eierschap komt er bij Lidl anders uit te zien. We stappen volledig over naar witte eieren met minimaal 1-ster van het Beter Leven keurmerk. Dit betekent onder andere dat de kippen meer ruimte en afleidingsmateriaal hebben.

 • Vis

  Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen genieten van een gevarieerd aanbod vis, werken wij al jaren aan de verduurzaming van onze visproducten. Als eerste supermarkt in Nederland zijn wij voor ons gehele assortiment in koeling en diepvries overgestapt naar MSC-gecertificeerde vis.