ONZE VISIE

We werken continu aan het verduurzamen van ons assortiment. Dit doen we samen met leveranciers, maar u kunt het ook zien aan de duurzame keurmerken op de verpakkingen van onze producten. Al een kwart van de omzet bij Lidl is afkomstig van producten met een duurzaamheidskeurmerk.

Producten met keurmerken

DUURZAME GRONDSTOFFEN EN PRODUCTEN

Ons assortiment bestaat uit producten die van ver komen, zoals koffie en thee, en producten die van dichtbij komen, zoals zuivel en eieren. Voor de productie van het hele assortiment zijn grondstoffen nodig. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om de negatieve impact op het milieu zo klein mogelijk te houden en om bodem, lucht, watervoorraden en biodiversiteit te beschermen. Daarnaast zijn in de productieketens van de producten die tot ons eigen merk behoren, wereldwijd miljoenen mensen werkzaam. We zien het als onze fundamentele verplichting om de mensenrechten in deze keten te beschermen en te versterken.
Elke dag zijn we bezig onszelf bij deze doelen te verbeteren. En dit ziet u terug, bijvoorbeeld in de keurmerken op onze verpakkingen. Al onze koffie en chocolade is gecertificeerd met keurmerken als Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch en/of UTZ. Daarnaast is al onze vis in de diepvries en koeling gecertificeerd met het MSC-* en ASC-keurmerk, is alle soja die wij gebruiken RTRS-gecertificeerd en alle palmolie RSPO-gecertificeerd.

*Momenteel wordt onze makreel zonder MSC-certificering verkocht.

MEER PLANTAARDIG BIJ LIDL

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Op dit moment zijn 60% van de eiwitten die wij eten dierlijke eiwitten en 40% van plantaardige eiwitten. Het grootste deel van onze eiwitten halen wij op dit moment dus uit dierlijke producten, maar dit zou andersom moeten zijn. Voor de productie van dierlijke eiwitten is namelijk veel grond en water nodig en er komt veel CO2 bij vrij. In het Nationaal Klimaatakkoord hebben we dan ook afgesproken dat in 2030 deze verhouding omgedraaid zou moeten zijn. Dit betekend dus dat in 2030, we 60% van onze eiwitten uit plantaardige producten zouden moeten halen, zoals groente en fruit, peulvruchten en noten en niet meer dan 40% uit dierlijke producten zoals vlees, maar ook zuivel en kaas. 

Wij zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om een plantaardige leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Om deze reden breiden wij ons assortiment van vegetarische en vegan producten uit en vestigen we extra aandacht op deze producten in onze winkels. Zo heeft bijvoorbeeld ons schap met vleesvervangers een opvallende groene kleur. Daarnaast kun je op steeds meer van onze producten het V-label zien staan. Er is een V-label voor vegetarische producten en een V-label voor veganistische producten.  Wanneer je dit keurmerk op een product ziet staan, dan zijn de ingrediënten van het product en waar nodig ook het productieproces bekeken door de Nederlandse Vegetariërsbond en weet je dus zeker dat een product vegetarisch of vegan is. Tot slot vinden we het belangrijk dat we onze klanten ook helpen om vegetarisch te koken. Daarom vind je bij ons de lekkerste vegetarische recepten op https://recepten.lidl.nl/thema/vegetarisch

ATLIJD OP ZOEK NAAR NIEUWE DUURZAME INITIATIEVEN

Naast dat we samen met onze leveranciers ons assortiment verduurzamen, zijn we ook altijd op zoek naar nieuwe duurzame initiatieven. Dit doen we onder andere doordat we al twee keer een ‘Future Goods week’ hebben georganiseerd, waarbij we duurzame en innovatieve producten van een aantal door ons geselecteerde startups begeleiden en aansluitend ze een week schapruimte geven in al onze winkels. Daarnaast zijn we ook betrokken bij diverse evenementen die erop gericht zijn duurzame en innovatieve initiatieven een podium te geven. Zo rijken wij elk jaar de ‘Lidl Voedselprijs’ uit tijdens Duurzame Dinsdag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen. Tot slot zijn we ook al een paar jaar onderdeel van de jury van de Food Innovation Bachelor’s Award vanuit het Voedingscentrum, waarbij het Voedingscentrum studenten uitdaagt om een gezond en duurzaam product te ontwikkelen en zijn we dit jaar bijvoorbeeld ook betrokken bij de Foodvalley Awards vanuit Food Valley waarbij wij jury zijn voor de categorie ‘Food and Health’.

Werk je op dit moment aan een innovatief en duurzaam concept of product en denk je dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen? Stuur dan een mail naar csr@lidl.nl!  

Onze keurmerken

INFORMATIE PER GRONDSTOF/PRODUCT