Assortiment

DUURZAAM ASSORTIMENT

ONZE VISIE

We werken continu aan het verduurzamen van ons assortiment. Dit doen we samen met leveranciers, maar u kunt het ook zien aan de duurzame keurmerken op de verpakkingen van onze producten. Al een kwart van de omzet bij Lidl is afkomstig van producten met een duurzaamheidskeurmerk.

picture

DUURZAME GRONDSTOFFEN EN PRODUCTEN

Ons assortiment bestaat uit producten die van ver komen, zoals koffie en thee, en producten die van dichtbij komen, zoals zuivel en eieren. Voor de productie van het hele assortiment zijn grondstoffen nodig. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om de negatieve impact op het milieu zo klein mogelijk te houden en om bodem, lucht, watervoorraden en biodiversiteit te beschermen. Daarnaast zijn in de productieketens van de producten die tot ons eigen merk behoren, wereldwijd miljoenen mensen werkzaam. We zien het als onze fundamentele verplichting om de mensenrechten in deze keten te beschermen en te versterken.

 

Elke dag zijn we bezig onszelf bij deze doelen te verbeteren. En dit ziet u terug, bijvoorbeeld in de keurmerken op onze verpakkingen. Al onze koffie en chocolade is gecertificeerd met keurmerken als Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch en/of UTZ. Daarnaast is al onze vis in de diepvries en koeling gecertificeerd met het MSC-* en ASC-keurmerk, is alle soja die wij gebruiken RTRS-gecertificeerd en alle palmolie RSPO-gecertificeerd.

*Momenteel wordt onze makreel zonder MSC-certificering verkocht.

Vegetarisch en vegan

De afgelopen decennia zijn we wereldwijd steeds meer vlees gaan eten. Echter, bij de productie van vlees komen veel broeikasgassen vrij. Er is bijvoorbeeld veel grond en water nodig, met name voor het voer dat de dieren eten. Dit heeft een grote impact op het milieu. Wij willen het u zo makkelijk mogelijk maken om minder vlees en meer plantaardig te eten. Daarom breiden we ons assortiment aan vegetarische alternatieven steeds verder uit. Waarom is dit beter voor het milieu? Bij de productie van een vegetarisch alternatief komt per kilogram wel 10 tot 25 minder kilogram CO2 vrij dan bij een vleesproduct.
Ons assortiment bevat inmiddels al 27 vleesvervangers, die we presenteren in een opvallend schap in onze filialen. Hiervan zijn 10 vleesvervangers ook veganistisch. Daarnaast breiden we onze vegetarische recepten steeds verder uit. Zo maken we vegetarisch en meer plantaardig eten voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.

Onze keurmerken

INFORMATIE PER GRONDSTOF/PRODUCT

Koffie

Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de koffieteelt. Een belangrijk aspect hierbij is de samenwerking met internationaal erkende keurmerkorganisaties als Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch en UTZ Certified. Van ons eigen merk is alle koffie gecertificeerd.

Cacao

Alle cacao van onze eigenmerk producten uit ons vaste assortiment is voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw en draagt het keurmerk van Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified. Daarnaast is alle seizoen chocolade, die we verkopen rondom Pasen, Sinterklaas en Kerst is zelfs Fairtrade gecertificeerd.

Thee

We zetten ons al jaren in voor het verduurzamen van de theeteelt. Hiervoor werken we onder andere samen met internationaal erkende keurmerkorganisaties als Fairtrade, Rainforest Alliance / UTZ, en Biologisch. Alle thee bij Lidl is gecertificeerd.

Soja

Soja vindt u terug in vegetarische producten, maar wordt ook gebruikt als voer voor bijvoorbeeld koeien, varkens en kippen. Alle soja die wij direct of indirect voor onze producten gebruiken is RTRS-gecertificeerd. Daarnaast werken we samen met twee bedrijven in Brazilië waarmee we investeren in een duurzamere sojateelt.

Palmolie

Palmolie vindt u in de meest uiteenlopende producten: van margarine, chocolade en ijs tot cosmetica en verzorgingsmiddelen. Alle palmolie die wij gebruiken is RSPO ‘segregated’ gecertificeerde palmolie.

Groente en Fruit

Onze klanten kennen en waarderen Lidl al jaren als de ‘beste supermarkt in groente en fruit’. Vanzelfsprekend zijn groente en fruit ook binnen de verduurzaming van het assortiment een belangrijke groep. Zo hebben we een groot aanbod in biologische groenten en fruit. Ons doel is dat eind 2020 al ons groente en fruit, zowel van ver als van Nederlandse bodem, aan een nog hogere duurzaamheidsstandaard voldoet.

Vlees

Samen met leveranciers en boeren zorgen we ervoor dat het dierenwelzijn bij vleesproducten wordt verbeterd. Op veel verpakkingen van ons verse vlees en vleeswaren vindt u het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Maar ook op producten waar vlees in is verwerkt, kunt u het keurmerk terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan mayonaise, soepen en maaltijdsalades.

Zuivel

Lidl is de eerste supermarkt in Nederland die voor het volledige assortiment verse zuivel is overgestapt naar weidemelk. Dit betekent dat onze koeien ten minste 120 dagen per jaar en minstens 6 uur per dag in de wei lopen. Ze kunnen dan vrij grazen, rusten, rondlopen en kuddegedrag vertonen. Daarnaast zetten we verdere duurzaamheidsstappen zodat we nog meer rekening houden met het milieu en biodiversiteit.

Eieren

We zijn volledig overgestapt op witte eieren. Deze zijn milieuvriendelijker dan bruine eieren, omdat kippen die witte eieren leggen kleiner zijn en minder (milieubelastend) voer nodig hebben dan kippen die bruine eieren leggen. Daarnaast hebben al onze eieren minimaal 1-ster van het Beter Leven-keurmerk. Dit betekent onder andere dat de kippen meer ruimte en afleidingsmateriaal hebben en dat er een uitloop beschikbaar is.

Vis

Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen genieten van een gevarieerd aanbod van vis, werken wij al jaren aan de verduurzaming van onze visproducten. Als eerste supermarkt in Nederland zijn wij voor ons gehele assortiment in koeling en diepvries overgestapt naar gecertificeerde vis met het MSC- en ASC-keurmerk.

Bloemen en planten

We verkopen jaarrond diverse bloemen en planten. Bij Lidl zijn alle planten gecertificeerd middels diverse keurmerken, zo worden er eisen gesteld aan de veiligheid en het welzijn van de arbeiders, aan traceerbaarheid, het minimaliseren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en zorgvuldig gebruik van grondstoffen zoals energie.

Papier en karton

Bij Lidl verkopen we ook producten die gemaakt zijn van papier en karton. Denk bijvoorbeeld aan toilet- en keukenpapier. Al het toilet- en keukenpapier wat we bij Lidl verkopen is gecertificeerd middels het FSC of PEFC keurmerk. Dit betekent dat het hout waar het papier en karton van wordt gemaakt, afkomstig is van een goed beheerd bos en dat we daarmee bijdragen aan de bescherming van onze wereldwijde bossen.

Non-food

Bij Lidl verkopen we textiel, elektronica en andere non-food producten. Ook bij deze producten werken we aan duurzaamheid. Zo streven we naar een duurzaam gebruik van grondstoffen en hebben we ons aangesloten bij een initiatief waarbij we, samen met andere bedrijven en vakbonden, toewerken naar leefbare lonen in de kleding-, textiel- en schoenensector.