ONZE AANPAK

We werken continu aan het verduurzamen van ons assortiment. Dit doen we samen met onze vaste leveranciers. Mede dankzij de duurzame keurmerken op de verpakkingen van onze producten is het ook voor u zichtbaar. Al een kwart van de omzet bij Lidl is afkomstig van producten met een duurzaamheidskeurmerk. Al onze koffie en chocolade is gecertificeerd met keurmerken als Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch en/of UTZ. Daarnaast is al onze vis in de diepvries en koeling gecertificeerd met het MSC-* en ASC-keurmerk, is alle soja die wij gebruiken RTRS-gecertificeerd en alle palmolie RSPO-gecertificeerd.


Voor de productie van ons assortiment zijn grondstoffen nodig. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om de negatieve impact op het milieu zo klein mogelijk te houden en bodem, lucht, watervoorraden en biodiversiteit te beschermen. Daarnaast zijn in de productieketens van de producten die tot ons eigen merk behoren, wereldwijd miljoenen mensen werkzaam. We zien het als onze fundamentele verplichting om de mensenrechten in deze keten te beschermen en te versterken. Ook hebben wij thema’s geïdentificeerd die relevant zijn bij de inkoop van ons assortiment; klimaatverandering, water, biodiversiteit en mensenrechten. Aan de hand van deze thema’s hebben we voor een groot deel van ons assortiment doelstellingen en initiatieven bepaald.

*Momenteel wordt onze makreel zonder MSC-certificering verkocht.

Kipster

Bij Kipster is er aan alles gedacht. In de Kipster-boerderij kunnen de kippen lekker rondscharrelen in een bosrijke omgeving, met veel daglicht en frisse buitenlucht. Niet voor niets krijgen de Kipster-eieren drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Kipster is daarnaast ook beter voor het milieu! Het kippenras heeft relatief weinig voer nodig en daardoor is de impact op het milieu laag. Daarnaast komt dit voer uitsluitend uit regionale reststromen. Hierdoor hoeft er geen landbouwgrond gebruikt te worden voor het verbouwen van voer voor de kippen. In Nederland staan op dit moment twee stallen van Kipster: in Venray en in Beuningen Deze zijn elke dag geopend voor iedereen die het leuk vindt van 10.00 ’s ochtends tot zonsondergang. Bent u al een keertje gaan kijken?

Way to go

Way To Go! chocolade

In 2019 heeft Lidl in samenwerking met Fairtrade een eigen duurzame chocoladereep op de markt gebracht genaamd Way To Go! in de smaken puur, melk, karamel & Zeezout en kokok & Pecan. De reep is volledig Fairtrade gecertificeerd. De cacaoboeren die de ccao leveren waar deze repen van worden gemaakt, ontvangen een vaste Fairtrade prijs en Fairtrade premie en daarbovenop betaalt Lidl ook een aanvullende premie. Hiermee kunnen we de inkomenssituatie van de boeren aanzienlijk verbeteren. Het geld wordt geïnvesteerd in specifieke projecten, waardoor de boeren hun productie op duurzame wijze kunnen verbeteren en tegelijkertijd minder afhankelijk worden van deze cacaoproductie. Er zijn ongeveer 650 boeren die de cacao voor de Way To Go! repen produceren en betrokken zijn bij de projecten. Tevens wordt de reep inmiddels ook al verkocht bij de Lidl in Duitsland en in Engeland!

Plantaardig

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Op dit moment zijn 60% van de eiwitten die wij eten dierlijke eiwitten en 40% van plantaardige eiwitten. Het grootste deel van onze eiwitten halen wij op dit moment dus uit dierlijke producten, maar dit zou andersom moeten zijn. Voor de productie van dierlijke eiwitten is namelijk veel grond en water nodig en er komt veel CO2 bij vrij. In het Nationaal Klimaatakkoord hebben we dan ook afgesproken dat in 2030 deze verhouding omgedraaid zou moeten zijn. Dit betekend dus dat in 2030, we 60% van onze eiwitten uit plantaardige producten zouden moeten halen, zoals groente en fruit, peulvruchten en noten en niet meer dan 40% uit dierlijke producten zoals vlees, maar ook zuivel en kaas.  Wij zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om een plantaardige leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Om deze reden breiden wij ons assortiment van vegetarische en vegan producten uit en vestigen we extra aandacht op deze producten in onze winkels. Daarnaast kun je op steeds meer van onze producten het V-label zien staan.

Onze keurmerken

INFORMATIE PER GRONDSTOF/PRODUCT