Assortiment

LIDL ASSORTIMENT

ONZE AANPAK

De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs. Dat is onze belofte - iedere dag. Lidl is een discountformule die zich kenmerkt door eenvoud en eigen kwaliteitsmerken. Wij bieden klanten een duidelijk assortiment en tijdens de themaweken wisselende en verrassende producten. Het assortiment wordt jaarlijks uitgebreid en inmiddels kunnen klanten bij Lidl terecht voor circa 2300 basisproducten. Daarnaast is er een ruime keuze aan non-food producten in onze filialen en onze webshop.

We werken continu aan het verduurzamen van ons assortiment. Dit doen we samen met onze vaste leveranciers. Mede dankzij de duurzame keurmerken op de verpakkingen van onze producten is het ook voor u zichtbaar. Al een kwart van de omzet bij Lidl is afkomstig van producten met een duurzaamheidskeurmerk. Al onze koffie en chocolade is gecertificeerd met keurmerken als Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch en/of UTZ. Daarnaast is al onze vis in de diepvries en koeling gecertificeerd met het MSC-* en ASC-keurmerk, is alle soja die wij gebruiken RTRS-gecertificeerd en alle palmolie RSPO-gecertificeerd.

Voor de productie van ons assortiment zijn grondstoffen nodig. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om de negatieve impact op het milieu zo klein mogelijk te houden en bodem, lucht, watervoorraden en biodiversiteit te beschermen. Daarnaast zijn in de productieketens van de producten die tot ons eigen merk behoren, wereldwijd miljoenen mensen werkzaam. We zien het als onze fundamentele verplichting om de mensenrechten in deze keten te beschermen en te versterken. Ook hebben wij thema’s geïdentificeerd die relevant zijn bij de inkoop van ons assortiment; klimaatverandering, water, biodiversiteit en mensenrechten. Aan de hand van deze thema’s hebben we voor een groot deel van ons assortiment doelstellingen en initiatieven bepaald.

*Momenteel wordt onze makreel zonder MSC-certificering verkocht.

Kipster

Bij Kipster is er aan alles gedacht. In de Kipster-boerderij kunnen de kippen lekker rondscharrelen in een bosrijke omgeving, met veel daglicht en frisse buitenlucht. Niet voor niets krijgen de Kipster-eieren drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Kipster is daarnaast ook beter voor het milieu! Het kippenras heeft relatief weinig voer nodig en daardoor is de impact op het milieu laag. Daarnaast komt dit voer uitsluitend uit regionale reststromen. Hierdoor hoeft er geen landbouwgrond gebruikt te worden voor het verbouwen van voer voor de kippen. In Nederland staan op dit moment twee stallen van Kipster: in Venray en in Beuningen Deze zijn elke dag geopend voor iedereen die het leuk vindt van 10.00 ’s ochtends tot zonsondergang. Bent u al een keertje gaan kijken?

Way to go

De Way To Go! – lijn

Bij Lidl vinden wij het belangrijk om toe te werken een leefbaar loon voor al onze boeren. Daarom zijn wij in 2019 begonnen met de Way To Go chocolade, gevolgd door de Way To Go cashew in 2022. Deze lijn is een samenwerking met Fairtrade. De producten zijn dan ook 100% Fairtrade gecertificeerd. Ook ontvangen de boeren bovenop de Fairtrade minimumprijs en premie, een aanvullende premie. Zo helpen wij al meer dan 1000 boeren op weg naar een leefbaar inkomen. Ook maken we met onze Way To Go cashew een eind aan de omreiscashew. Wat dat precies inhoudt? Klik hieronder voor meer info over onze Way To Go producten!

Plantaardig assortiment

Plantaardig assortiment

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Op dit moment zijn 60% van de eiwitten die wij eten dierlijke eiwitten en 40% van plantaardige eiwitten. Het grootste deel van onze eiwitten halen wij op dit moment dus uit dierlijke producten, maar dit zou andersom moeten zijn. Voor de productie van dierlijke eiwitten is namelijk veel grond en water nodig en er komt veel CO2 bij vrij. In het Nationaal Klimaatakkoord hebben we dan ook afgesproken dat in 2030 deze verhouding omgedraaid zou moeten zijn. Dit betekend dus dat in 2030, we 60% van onze eiwitten uit plantaardige producten zouden moeten halen, zoals groente en fruit, peulvruchten en noten en niet meer dan 40% uit dierlijke producten zoals vlees, maar ook zuivel en kaas.  Wij zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om een plantaardige leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Om deze reden breiden wij ons assortiment van vegetarische en vegan producten uit en vestigen we extra aandacht op deze producten in onze winkels. Daarnaast kun je op steeds meer van onze producten het V-label zien staan.

ECO-score

ECO-score

We werken continu samen met onze leveranciers aan het verduurzamen van onze producten. Daarnaast vinden we het belangrijk om het voor onze klanten eenvoudig te maken om in één oogopslag te zien hoe duurzaam een product is. Daarom starten we in augustus een pilot met “Eco-Score”. Eco-Score is een logo die de ecologische impact van een product berekent en op eenvoudige wijze weergeeft. We willen testen of Eco-Score onze klant helpt om op een overzichtelijke manier te kunnen zien hoe duurzaam een product is.

MSC-keurmerk

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor wilde vis, schaal- en schelpdieren die afkomstig zijn van duurzame visserij. Het is vergelijkbaar met het ASC-keurmerk voor kweekvis, alleen het MSC-keurmerk is bedoeld voor wilde  vis. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.
 

ASC-keurmerk

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, alleen het ASC-keurmerk is bedoeld voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Het heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen. Het keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.

Weidemelk

Weidemelk is melk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. In de winter staan ze op stal. Buiten lopen is goed voor het welzijn van de koe. Ze hebben de ruimte voor hun natuurlijk graasgedrag. 

1 ster Beter Leven

Het Beter Leven 1 ster kenmerk staat op producten waarbij bij de productie rekening is gehouden met dierenwelzijn. De dieren hebben bijvoorbeeld meer ruimte en afleiding.  

2 sterren Beter Leven

Het Beter Leven 2 sterren kenmerk staat op producten waarbij bij de dieren niet alleen meer ruimte en afleiding hebben, maar ook naar buiten kunnen. Bij de productie is meer rekening gehouden met dierenwelzijn dan producten met 1 ster, maar nog niet zoveel als bij 3 sterren. 

3 sterren Beter Leven

Het Beter Leven 3 sterren kenmerk staat op producten waarbij bij de productie dieren op een diervriendelijke manier worden gehouden. Ze kunnen dus ook altijd naar buiten en kunnen bijvoorbeeld zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen. 

Rainforest alliance

Rainforest Alliance is een keurmerk die ecosystemen en mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn beschermt. Het keurmerk omvat verschillende eisen die gaan over goede arbeidsomstandigheden en bescherming van het milieu en natuurbehoud, waaronder met name het behoud van regenwouden. 

UTZ Certified

UTZ Certified is een keurmerk voor koffie en andere producten die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders.

Fairtrade

Het Fairtrade keurmerk richt zich op het versterken van de positie van kleine boeren en arbeiders in de keten en garandeert dat producten voldoen aan de normen voor eerlijke handel. De boeren en telers hebben een eerlijk loon gekregen, en met hun rechten en gezondheid is goed omgegaan. 

Europees keurmerk voor biologische landbouw

Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw, zoals dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn gebruikt en dat er geen genetische modificatie plaats vindt. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk ook gebruikt worden. 

EKO

Het EKO-keurmerk is een keurmerk voor biologische producten in Nederland. Het keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en er vindt geen genetische modificatie plaats.  

PlanetProof

On the way to PlanetProof (voorheen Milieukeur) staat op plantaardige producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten. Het staat voor productie waarbij onder andere weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt, maar er zijn ook criteria voor bijvoorbeeld dierenwelzijn. De criteria hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product of de dienst. 

Vegetarisch

Het vegetarische V-label Keurmerk garandeert dat een product géén vlees, gevogelte, vis en schelpdieren en ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van gedode dieren bevat.

Vegan

Het veganistische V-label Keurmerk garandeert dat een product geen stoffen met dierlijke afkomst bevat. Dit betekent dus dat een product géén vlees, gevogelte, vis en schelpdieren en ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van dieren bevat, maar ook geen eieren, melk(producten) en honing bijvoorbeeld.

Duurzaam verpakt

Lidl heeft een eigen logo ontwikkeld voor producten die duurzaam verpakt zijn. Dit logo geeft aan dat en product aan een van de volgende criteria voldoet:

  • De verpakking is voor meer dan 80% recyclebaar
  •  De verpakking bezit minstens 30% gerecyclede content
  • De verpakking bestaat uit een duurzaam alternatief materiaal (biobased)
  •  Het verpakkingsvolume of –gewicht is met meer dan 10% gereduceerd

Zonder microplastics

Lidl heeft een eigen logo ontwikkeld om duidelijk te zijn over welke producten geen microplastics bevatten. Dit zijn kleine stukjes plastic die soms voorkomen in verzorgingsproducten en die schadelijk zijn voor het milieu. De verschijnt binnenkort op de verpakking.

INFORMATIE PER GRONDSTOF/PRODUCT