Duurzaam inkoopbeleid

Duurzaam inkoopbeleid

Ons assortiment bestaat uit producten van ver, zoals koffie en thee, en producten van dichtbij, zoals groente en fruit, zuivel en eieren. Voor de productie van het assortiment zijn grondstoffen nodig. Met het oog op de groeiende wereldbevolking is het noodzakelijk dat we voldoende voedsel produceren, en daarbij de bodem, lucht, watervoorraden en biodiversiteit beschermen. Daarnaast is het respecteren en versterken van mensenrechten van groot belang voor onze organisatie. De eerste stap is dat we de risico’s op milieu- en mensenrechten schendingen goed in kaart brengen, om vervolgens maatregelen te nemen om negatieve effecten van de inkoop van ons assortiment te voorkomen of te verminderen. De thema’s waarbij wij bij de inkoop van ons assortiment op letten zijn: klimaatverandering, water, circulaireeconomie, mensenrechten, grondstoffen, biodiversiteit en verantwoordeproducten.

Ons beleid om sociale en ecologische risico’s in kaart te brengen en de maatregelen die we nemen leest u in ons ‘corporate due diligence’ statement.

Mensenrechten

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen werkzaam in de productieketens van onze eigenmerk producten. Het is onze verantwoordelijkheid om in het productieproces van onze eigenmerk producten mensenrechten en arbeidsrechten te beschermen. De risico’s op mensenrechtenschendingen in de productieketens hebben helaas meestal complexe oorzaken en vormen een uitdaging voor de hele sector. Alleen in samenwerking en op een systematische manier kunnen we risico’s die in verband staan met de veiligheid en gezondheid op het werk, arbeidstijden, lonen, kinder- of dwangarbeid oplossen.

Transparantie in de productieketen

Onze eigenmerk producten worden gemaakt door diverse leveranciers die wereldwijd actief zijn. Met deze leveranciers hebben we zoveel mogelijk langdurige samenwerkingen. Samen met hen proberen we op een transparante manier te laten zien hoe en waar onze producten gemaakt worden. 

Benieuwd naar onze leveranciers van diverse producten van Nederlandse bodem? Bekijk hun verhaal hier.

Inkoop duurzame grondstoffen

Voor grondstoffen waarvan bekend is dat de inkoop sociale en ecologische risico’s met zich meebrengen, hebben we doelstellingen en maatregelen geformuleerd. Voor het behalen van deze doelstellingen maken we onder andere gebruik van keurmerken zoals Fairtrade, Rainforest Alliance en Biologisch. De doelstellingen en de maatregelen die wij nemen voor deze hoge risico grondstoffen zijn hieronder per grondstof verder toegelicht.

Duurzaam inkoopbeleid

Wilt u meer weten over de inkoop van deze grondstoffen?
Klik op de onderstaande tegels.

 • Koffie

  Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de koffieteelt. Een belangrijk aspect hierbij is de samenwerking met internationaal erkende keurmerkorganisaties als Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch en UTZ Certified. Van ons eigen merk is alle koffie gecertificeerd.

 • Cacao

  Alle cacao van onze eigenmerk producten uit ons vaste assortiment is voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw en draagt het keurmerk van Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified. Daarnaast is alle seizoen chocolade, die we verkopen rondom Pasen, Sinterklaas en Kerst is zelfs Fairtrade gecertificeerd.

 • Thee

  We zetten ons al jaren in voor het verduurzamen van de theeteelt. Hiervoor werken we onder andere samen met internationaal erkende keurmerkorganisaties als Fairtrade, Rainforest Alliance / UTZ, en Biologisch. Alle thee bij Lidl is gecertificeerd.

 • Soja

  Soja vindt u terug in vegetarische producten, maar wordt ook gebruikt als voer voor bijvoorbeeld koeien, varkens en kippen. Alle soja die wij direct of indirect voor onze producten gebruiken is RTRS-gecertificeerd. Daarnaast werken we samen met twee bedrijven in Brazilië waarmee we investeren in een duurzamere sojateelt.

 • Palmolie

  Palmolie vindt u in de meest uiteenlopende producten: van margarine, chocolade en ijs tot cosmetica en verzorgingsmiddelen. Alle palmolie die wij gebruiken is RSPO ‘segregated’ gecertificeerde palmolie.

 • Papier en karton

  Bij Lidl verkopen we ook producten die gemaakt zijn van papier en karton. Denk bijvoorbeeld aan toilet- en keukenpapier. Al het toilet- en keukenpapier wat we bij Lidl verkopen is gecertificeerd middels het FSC of PEFC keurmerk. Dit betekent dat het hout waar het papier en karton van wordt gemaakt, afkomstig is van een goed beheerd bos en dat we daarmee bijdragen aan de bescherming van onze wereldwijde bossen.

 • Groente en Fruit

  Onze klanten kennen en waarderen Lidl al jaren als de ‘beste supermarkt in groente en fruit’. Vanzelfsprekend zijn groente en fruit ook binnen de verduurzaming van het assortiment een belangrijke groep. Zo hebben we een groot aanbod in biologische groenten en fruit. Ons doel is dat eind 2020 al ons groente en fruit, zowel van ver als van Nederlandse bodem, aan een nog hogere duurzaamheidsstandaard voldoet.

 • Vlees

  Samen met leveranciers en boeren zorgen we ervoor dat het dierenwelzijn bij vleesproducten wordt verbeterd. Op veel verpakkingen van ons verse vlees en vleeswaren vindt u het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Maar ook op producten waar vlees in is verwerkt, kunt u het keurmerk terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan mayonaise, soepen en maaltijdsalades.

 • Zuivel

  Lidl is de eerste supermarkt in Nederland die voor het volledige assortiment verse zuivel is overgestapt naar weidemelk. Dit betekent dat onze koeien ten minste 120 dagen per jaar en minstens 6 uur per dag in de wei lopen. Ze kunnen dan vrij grazen, rusten, rondlopen en kuddegedrag vertonen. Daarnaast zetten we verdere duurzaamheidsstappen zodat we nog meer rekening houden met het milieu en biodiversiteit.

 • Eieren

  We zijn volledig overgestapt op witte eieren. Deze zijn milieuvriendelijker dan bruine eieren, omdat kippen die witte eieren leggen kleiner zijn en minder (milieubelastend) voer nodig hebben dan kippen die bruine eieren leggen. Daarnaast hebben al onze eieren minimaal 1-ster van het Beter Leven-keurmerk. Dit betekent onder andere dat de kippen meer ruimte en afleidingsmateriaal hebben en dat er een uitloop beschikbaar is.

 • Vis

  Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen genieten van een gevarieerd aanbod van vis, werken wij al jaren aan de verduurzaming van onze visproducten. Als eerste supermarkt in Nederland zijn wij voor ons gehele assortiment in koeling en diepvries overgestapt naar gecertificeerde vis met het MSC- en ASC-keurmerk.

 • Bloemen en planten

  We verkopen jaarrond diverse bloemen en planten. Bij Lidl zijn alle planten gecertificeerd middels diverse keurmerken, zo worden er eisen gesteld aan de veiligheid en het welzijn van de arbeiders, aan traceerbaarheid, het minimaliseren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en zorgvuldig gebruik van grondstoffen zoals energie.

 • Non-food

  Bij Lidl verkopen we textiel, elektronica en andere non-food producten. Ook bij deze producten werken we aan duurzaamheid. Zo streven we naar een duurzaam gebruik van grondstoffen en hebben we ons aangesloten bij een initiatief waarbij we, samen met andere bedrijven en vakbonden, toewerken naar leefbare lonen in de kleding-, textiel- en schoenensector.