Zonder microplastics

Zonder microplastics

Doelstelling Lidl op microplastics

Plastic is overal aanwezig in ons dagelijks leven. Het komt op verschillende manieren in ons milieu terecht en vervuilt voornamelijk onze wateren en oceanen. Zelfs de kleinste plastic deeltjes uit cosmetica en verzorgingsproducten dragen daar aan bij. Lidl heeft zich daarom tot doel gesteld om deze kleinste plastic deeltjes, ook wel microplastics genoemd, uit zijn producten te verwijderen: in 2021 moet het grootste deel van het cosmetica-assortiment microplasticvrij zijn.

Definitie van Microplastics

Lidl verstaat onder microplastics vaste, visueel herkenbare plastic deeltjes die kleiner zijn dan vijf millimeter met een slijtage effect en niet wateroplosbaar. Momenteel wordt rekening gehouden met de volgende soorten kunststoffen: Polyamide (PA); Polyethylenen (PE); Polyethyleentereftalaat (PET); Polyester (PES); Polyimiden (PI); Polypropyleen (PP); Polyurethaan (PUR).

Het Lidl ‘zonder microplastics’ logo

Om klanten van Lidl snel te laten zien welke producten microplasticvrij zijn, introduceert Lidl het keurmerk "zonder microplastics" voor producten in de cosmetica- en lichaamsverzorgingssector. Veel producten op dit gebied zijn al vrij van microplastics en het logo verhoogt daarmee de transparantie voor klanten. Het logo komt binnenkort op onze verpakkingen.

Op zoek naar alternatieven

Microplastics in cosmetica en verzorgingsproducten hebben verschillende functies. In shampoo is je haar bijvoorbeeld makkelijker te kammen. Daarnaast vergemakkelijken microplastics ook de opname van crèmes en lotions en verbeteren ze de waterbestendigheid in zonbeschermingsproducten. We willen deze eigenschappen behouden, maar geen microplastics meer gebruiken in onze producten. Om deze reden richten wij ons op milieuvriendelijkere alternatieven. Zo kunnen vaste microplastics op basis van polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) vervangen worden door puimsteendeeltjes (perliet) in douchescrubs of door bamboedeeltjes in scrubs. Om vloeibare microplastics in de toekomst te vervangen, zullen daarnaast in nauwe samenwerking met leveranciers alternatieve stoffen worden getest en geëvalueerd op factoren als productveiligheid, milieuvriendelijkheid, effectiviteit en technologische toepasbaarheid.

Onderdeel van de REset Plastic-strategie

De aanpak op microplastics maakt deel uit van onze REset Plastic-strategie. Met deze geïntegreerde strategie heeft de Schwarz Group zich ten doel gesteld het gebruik van plastic te verminderen en het gebruik van plastic verpakkingen volledig recyclebaar te maken.

De holistische, internationale REset Plastic-strategie is onderverdeeld in de volgende vijf actiegebieden:

  • Vermijden - REduce
  • Herontwerp - REdesign
  • Recycling - REcycle
  • Verwijderen - REmove
  • Innovatie en onderzoek - REsearch

 

Meer informatie is te vinden op www.reset-plastic.com