Transparantie in de productieketen

Transparantie in de productieketen

Transparantie in de productieketen

We vinden het belangrijk om transparant te zijn over waar onze producten vandaan komen. Om deze reden hebben wij en lijst gepubliceerd met onze leveranciers van groente en fruit en food producten, alsook van onze non-food artikelen. Deze lijsten bevatten de naam, adresgegevens en herkomstland van onze directe leveranciers. De lijsten worden regelmatig geüpdatet.

Onze leveranciers van non-food producten

Lidl publiceert sinds begin 2020 lijsten met informatie over de leveranciers ons gehele non-food assortiment. Dit assortiment bestaat uit textiel en schoenen, hardware, speelgoed, sportartikelen en tuinmeubelen. Voor deze artikelen hebben we lijsten gepubliceerd met de naam, adresgegevens en herkomstland van onze directe leveranciers. Lidl was een van de eerste retailers om deze informatie bekend te maken. 

Net als veel andere partijen in de branche komt het grootste deel van onze non-food artikelen van onafhankelijke producenten uit Azië, bijvoorbeeld uit Bangladesh en China. Ondanks vooruitgang en economische groei in deze landen, variëren de sociale en ecologische omstandigheden aanzienlijk. Als gevolg hiervan is dit een belangrijk aandachtsgebied voor het implementeren van erkende minimumnormen. Lidl stelt bijvoorbeeld regelmatig onafhankelijke en lokale experts aan om alle productielocaties in risicolanden van het non-food huismerkproducten te controleren in overeenstemming met de erkende BSCI- of SA 8000-norm en streven daarbij systematisch naar verbetering.

Onze leveranciers van food producten

Ook aan ons foodassortiment stellen wij de hoogste eisen en hechten wij veel waarde aan transparantie. Daarom publiceert Lidl als een van de eerste foodretailers ter wereld informatie over de onafhankelijke leveranciers van onze producten - en ook in een aparte lijst van ons AGF-assortiment. In de voedsellijst staat ook informatie over leveranciers uit het near-food assortiment voor cosmetica en schoonmaakmiddelen.

Ook de gegevens van de toeleveringsketen van onze voedingsproducten tot en met de productie maken we transparant. Tot nu toe zijn dit de thee, aardbei en bananenketen.

De lijst met bananen- en aardbeientelers geeft de telers weer die op het moment van publicatie zijn goedgekeurd voor levering aan Lidl. Door weersomstandigheden en andere omstandigheden in onze toeleveringsketens is het mogelijk dat we geen goederen van elk van de vermelde producenten kopen. Door dezelfde omstandigheden kan het in uitzonderlijke gevallen voor ons nodig zijn om goederen in te kopen van extra producenten die niet gepland waren op het moment van publicatie. Deze worden voor levering geregistreerd in onze toeleveringsketens, wat ervoor zorgt dat deze telers ook aan onze eisen voldoen.

Onze duurzaamheidscriteria voor het selecteren van leveranciers
Bij het selecteren van al onze leveranciers speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Wij vinden het belangrijk dat onze leveranciers duurzaam handelen. Al onze leveranciers dienen de 'Schwarz Code of Conduct' te onderschrijven, waarmee zij zich o.a. committeren aan milieuwetgeving en voortdurende duurzaamheidsinspanningen. Deze criteria breiden wij steeds verder uit. Zo eisen wij van onze grootste leveranciers (die verantwoordelijk zijn voor 75% van onze CO2 uitstoot) dat ze uiterlijk 2026 klimaatdoelen opgesteld hebben via het Science Based Targets initiative. Daarnaast zijn al onze leveranciers gebonden aan ons Duurzaam Inkoopbeleid ('Sustainable Purchasing Policy'). In onderstaand document is hier meer over te lezen.