VEGETARISCH & VEGAN

VEGETARISCH & VEGAN

WAT IS EEN MEER PLANTAARDIGE LEEFSTIJL?

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Ze spelen namelijk een cruciale rol als bouwstenen van ons lichaam. Op dit moment zijn 60% van de eiwitten die wij eten dierlijke eiwitten en 40% van plantaardige eiwitten. Het grootste deel van onze eiwitten halen wij op dit moment dus uit dierlijke producten, maar dit zou andersom moeten zijn. Voor de productie van dierlijke eiwitten is namelijk veel grond en water nodig en er komt veel CO2 bij vrij. In het Nationaal Klimaatakkoord hebben we dan ook afgesproken dat in 2030 deze verhouding omgedraaid zou moeten zijn. Dit betekent dus dat in 2030, we 60% van onze eiwitten uit plantaardige producten zouden moeten halen, zoals groente en fruit, peulvruchten en noten en niet meer dan 40% uit dierlijke producten zoals vlees, maar ook zuivel en kaas. 

Assortiment bij Lidl

Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om een plantaardige leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Om deze reden breiden wij ons assortiment van vegetarische en vegan producten uit en vestigen we extra aandacht op deze producten in onze winkels. Zo hebben wij in 2019 ons assortiment in vleesvervangers verdrievoudigd en in 2021 ons assortiment in plantaardige zuivel verdubbeld. De producten worden in een opvallend schap gepresenteerd. Daarnaast staat op steeds meer van onze producten het V-label. Er is een V-label voor vegetarische producten en een V-label voor veganistische producten.  Wanneer je dit keurmerk op een product ziet staan, dan zijn de ingrediënten van het product en waar nodig ook het productieproces bekeken door de Nederlandse Vegetariërsbond en weet je dus zeker dat een product vegetarisch of vegan is. Tot slot vinden we het belangrijk dat we onze klanten ook helpen om vegetarisch te koken. Daarom vind je bij ons de lekkerste vegetarische recepten op https://recepten.lidl.nl/thema/vegetarisch

Om de doelen in het Nationale Klimaatakkoord te behalen, moeten wij in Nederland niet alleen onze plantaardige consumptie verhogen maar tegelijkertijd ook onze dierlijke consumptie verlagen. Lidl erkent dat supermarkten een rol kunnen spelen in de vermindering van onze dierlijke consumptie. Dit doen wij onder anderen door goed te letten op de balans tussen dierlijke en plantaardige producten in onze folderaanbiedingen. Daarnaast hebben wij een maximum gesteld aan het aantal niet-gecertificeerde vleesproducten in onze folders. Dierlijke producten zorgden in 2020 voor ruim een kwart van onze omzet uit voedsel. Dit cijfer heeft betrekking op al ons verse vlees- en vleeswaren, verse zuivelproducten, verse vis en eieren*.

*Conserven en ongekoelde dierlijke producten zijn niet meegenomen in deze berekening, net als verse producten waar slechts deels dierlijke producten in zijn verwerkt (zoals een maaltijdsalade met kip).

Vegetarisch assortiment

Nationale week zonder vlees

Lidl steunt elk jaar de Nationale Week Zonder Vlees. Het idee achter deze week is dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom promoten wij samen met andere partners tijdens deze week een flexitarisch eetpatroon, waarbij vegetarische gerechten de basis vormen en soms worden aangevuld met vis of vlees. De Nationale Week Zonder Vlees is een terugkerend initiatief en vindt jaarlijks plaats in maart. Door mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees en een week geen vlees te eten wanneer u dit normaal wel doet, bespaart u maar liefst 130 liter water en 76 kilometer autorijden.

Week zonder vlees