Bananen

GEZONDE LEEFSTIJL

ONZE VISIE

We vinden het belangrijk een gezonde leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Om deze reden stoppen wij uiterlijk eind 2022 met de verkoop van sigaretten en tabak. Daarnaast werken we continu aan het gezonder maken van onze producten, waarbij ons doel is dat in 2025 onze producten 20% minder suiker en zout bevatten dan in 2015.

picture

Productverbetering

Bij Lidl zijn we constant bezig het assortiment lekkerder, gezonder en van een nog hogere kwaliteit te maken. In het assortiment van onze eigen merken willen we het gemiddelde suiker- en zoutgehalte in 2025 met 20 procent hebben gereduceerd ten opzichte van 2015. We zijn hierin al goed op weg. Tussen 2015 en 2018 hebben we een reductie van 14% suiker en 3% zout behaald. Daarnaast vervangen we verzadigde (ongezondere) vetten door onverzadigde (gezondere) vetten. Ook proberen we de hoeveelheid vezels in onze producten te verhogen en halen we waar mogelijk kunstmatige kleurstoffen en aroma’s uit onze producten.

 

Het verbeteren van producten doen wij samen met onze leveranciers. Hierbij houden we rekening met de afspraken die we met andere supermarkten hebben gemaakt en die zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Ook kijken we naar de richtlijnen binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit doen we zowel voor losse producten, als voor gehele productgroepen. 

Gezonde keuzes

Wij voelen ons verantwoordelijk om onze klanten te helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Zo vinden we het belangrijk om, zeker als beste supermarkt in groente en fruit, bij te dragen aan het verhogen van de groente- en fruitconsumptie in Nederland. Kinderen kunnen in onze filialen altijd een gratis stuk fruit krijgen. In 2019 hebben we een Vitamini-spaaractie gedaan, waarbij kinderen groente- en fruitknuffels konden sparen. Zo leerden ze de namen van verschillende groente- en fruitsoorten en raakten ze vertrouwd met deze voedingsgroep. De spaaractie was een groot succes en hebben we opgevolgd met een spaaractie voor Vitamini-stickerboeken.

We vinden het ook belangrijk dat we de keuze voor ongezonde producten niet stimuleren. We hebben daarom samen met andere supermarkten afgesproken dat we geen kinderfiguren meer plaatsen op verpakkingen van ongezondere producten die bedoeld zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Daarnaast kiezen we ervoor bepaalde ongezonde producten niet langer te verkopen. Natuurlijk hanteren we een strikt beleid op alcohol waarbij we, in lijn met de Nederlandse wetgeving, geen alcohol verkopen aan jongeren jonger dan 18 jaar. Maar we gaan hierin nog een stapje verder en zijn ook gestopt met de verkoop van energiedrinks aan kinderen onder de 14 jaar.

picture

Op weg naar een rookvrije generatie

Lidl neemt haar verantwoordelijkheid als gezonde supermarkt en draagt bij aan een Rookvrije Generatie. Als eerste en enige supermarkt in Nederland stoppen wij met de verkoop van sigaretten en tabak. De verkoop van deze producten wordt gefaseerd afgebouwd en vindt uiterlijk 2022 helemaal niet meer plaats. Op dit moment worden er in al ruim 100 filialen geen sigaretten en tabak meer verkocht. De gemeente Groningen is hierbij koploper. Groningen wil namelijk de eerste stad worden waar een generatie kinderen zonder rook opgroeit. Om dit initiatief te steunen hebben we, samen met staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis, alle Lidl filialen in Groningen rookvrij gemaakt. Lidl is aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. Samen zetten we ons in voor een Rookvrije Generatie.

Gezonde medewerkers

We bieden onze medewerkers initiatieven voor een veilige en gezonde werkomgeving waar zij vrijwillig gebruik van kunnen maken. Zo kunnen onze medewerkers sporten met korting. Ook vinden we het belangrijk onze medewerkers mee te nemen in onze ambitie voor een Rookvrije Generatie. Daarom bieden we een gratis ‘stoppen met roken’-training en zijn er jaarlijks twee plekken beschikbaar in het Stoptober huis voor medewerkers van Lidl. In dit huis worden rokers die graag willen stoppen met roken geholpen met het doorkomen van de eerste dagen van Stoptober en krijgen ze tips om dit vervolgens ook vol te houden. Tot slot bieden we fysiotherapie en workshops om medewerkers te ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezonde werkstijl.