Bananen

GEZONDE LEEFSTIJL

ONZE VISIE

We vinden het belangrijk een gezonde leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Om deze reden zijn wij als eerste en voor alsnog enige supermarkt gestopt met de verkoop van sigaretten en tabak. Daarnaast werken we continu aan het gezonder maken van onze producten, waarbij ons doel is dat we in 2025 met onze eigen merk producten 20% minder suiker en zout verkopen dan in 2015.

Dé supermarkt in groente en fruit

Dé supermarkt in groente en fruit

Lidl is dé supermarkt in groente en fruit. We kunnen dit telkens weer bereiken omdat we al jaren samenwerken met dezelfde groep boeren en telers, waarvan we ook rechtstreeks inkopen. Ook zijn we voortdurend bezig de kwaliteit van ons groente en fruit verder te verbeteren en wordt ons groente en fruit op verschillende momenten gecontroleerd op kwaliteit. Dit gebeurt bij de boeren en telers, in ons distributiecentrum en in onze winkels. Tevens bleek uit deze prijspeiling van de Consumentenbond in juli 2020 dat het groente en fruit bij Lidl gemiddeld 16% goedkoper is dan bij andere supermarkten. Dit bewijst dat we niet alleen de hoogste kwaliteit groente en fruit aanbieden, maar ook nog eens voor de laagste prijs. Naast de lage prijzen doneren wij ook wekelijks groente en fruit aan de voedselbank. Op deze manier maken wij groente en fruit voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.

Productverbetering

 

Bij Lidl zijn we continu bezig ons assortiment lekkerder, gezonder en van een nog hogere kwaliteit te maken. De hoeveelheid suiker en zout die we verkopen in onze producten met toegevoegd suiker en zout willen we in 2025 met 20 procent gereduceerd hebben ten opzichte van 2015. We zijn hierin al goed op weg. Tussen 2015 en 2021 hebben we een reductie van 15,9% suiker en 20% zout behaald. Waar we in 2015 nog 136 gram suiker per kilo verkocht product verkochten, was dit in 2021 nog 114,6 gram per kilo verkocht product. Wat betreft zout hebben we een daling gerealiseerd van 11 gram zout per kilo verkocht product naar 8,8 gram zout per kilo verkocht product. Van onze verkopen is 97% afkomstig uit eigen merk producten. De doelstelling heeft dan ook betrekking op het overgrote deel van de producten die wij verkopen.

Naast dat we werken aan minder suiker en zout in onze producten, vervangen we verzadigde (ongezondere) vetten door onverzadigde (gezondere) vetten. Ook verhogen we de hoeveelheid vezels in onze producten en halen we waar mogelijk kunstmatige kleurstoffen en aroma’s uit onze producten. We houden bij deze verbeteringen rekening met de afspraken die we met andere supermarkten hebben gemaakt en die zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Ook kijken we naar de richtlijnen binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Lees meer over onze aanpak ten aanzien van productverbetering in ons inkoopbeleid bewuste voeding.​​​​​​

Gezonde keuzes

Gezonde keuzes

Wij voelen ons verantwoordelijk om onze klanten te helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Zo vinden we het belangrijk om, zeker als beste supermarkt in groente en fruit, bij te dragen aan het verhogen van de groente- en fruitconsumptie in Nederland en van andere producten uit de Schijf van Vijf, zoals vezelrijke producten en ongezouten noten. Op dit moment* voldoet 37% van de verkopen van onze eigen merk producten en A-merken van het vaste assortiment aan de criteria van de Schijf van Vijf. Dit aandeel willen we verhogen naar minimaal 38% in 2025.

We werken toe naar het gezonder maken van het aanbod bij onze kassa's. We hebben daarnaast beleid specifiek gericht op de gezondheid van kinderen. Zo plaatsen wij geen kinderfiguren meer op de verpakkingen van producten die niet voldoen aan de WHO richtlijnen en bedoeld zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Natuurlijk verkopen we, in lijn met de Nederlandse wetgeving, geen alcohol aan jongeren jonger dan 18 jaar. Ook verkopen we geen energiedrankjes aan kinderen onder de 14 jaar. Daarnaast hebben wij geen aanbiedingen op suikerhoudende dranken gericht op kinderen (in verpakkingen <200ml). Deze producten komen dan ook niet terug in onze folders, tv- en radiocommercials.

*Rapportage op basis van onze verkopen in boekjaar 2021 (maart 2021 t/m februari 2022)

 

Vezelmeter

Vezelmeter

Sinds kort kunt u op onze broden een vezelmeter vinden. Dankzij de vezelmeter kunt u in één oogopslag zien hoeveel vezels er in uw brood zitten. U kunt de vezelmeter herkennen aan de afgebeelde aren op de verpakking. Hoe meer ingekleurde aren er op de verpakking staan, hoe meer vezels het brood bevat.

We hebben het effect van de vezelmeter op de verkoop van onze broden onderzocht. Dit onderzoek* toont aan dat met de introductie van de vezelmeter de verkoop van onze broden hoog in vezels toenam. Deze toename heeft geleid tot 2,6% meer vezels per 100 gram verkocht brood.

*Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research en Rijksuniversiteit Groningen als onderdeel van TKI Agri & Food project AF-18060: Transparant, Gezond en Duurzaam, een onderzoeksproject in samenwerking met alle grote Nederlandse supermarkten onder penvoerderschap van CBL

Partner Voedseleducatieplatform

Partner Voedseleducatieplatform

Vanaf 1 januari 2022 is Lidl partner van het Voedseleducatie Platform (VEP), waarin de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap (WUR), het onderwijs en maatschappelijke organisaties in een Publiek Private Samenwerking (PPS) samenwerken aan objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen. De missie van het VEP is om alle kinderen voedselvaardig te maken. Twee lesprogramma’s waaraan het Voedseleducatie Platform werkt zijn Smaaklessen en Smaakmissies. Beide programma’s zijn gericht op kinderen van groep 1 t/m groep 8 en zijn gericht om op een speelse manier meer te leren over eten. Ook organiseert het VEP het landelijke Kok in de Klas event waarbij koks uit heel Nederland kinderen van de basisschool helpen bij het ontdekken van nieuwe smaken en producten en in de klas samen gaan koken. Een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en objectiviteit van het VEP.

Meer informatie: www.voedseleducatieplatform.nl

Rookvrij filiaal Groningen

Op weg naar een rookvrije generatie

Lidl neemt haar verantwoordelijkheid als gezonde supermarkt en draagt bij aan een Rookvrije Generatie. Als eerste en enige supermarkt in Nederland zijn wij gestopt met de verkoop van sigaretten en tabak. In 2018 besloot Lidl stapsgewijs te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak. Deze operatie is inmiddels succesvol afgerond. Lidl is aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. Samen zetten we ons in voor een Rookvrije Generatie.

Gezonde medewerkers

Gezonde medewerkers

Bij Lidl vinden we het belangrijk dat jij lekker in je vel zit, zowel op het werk als privé. Daarom bieden we onze medewerkers initiatieven aan voor een veilige en gezonde werkomgeving waar zij gebruik van kunnen maken. Zo kunnen onze medewerkers sporten met korting en is er een speciaal sport en coaching programma voor nieuwe ouders. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een budget coach, Mental Coach en Lifestyle coach om jou te helpen bij lastige situaties. Daarnaast vinden we het belangrijk onze medewerkers mee te nemen in onze ambitie voor een Rookvrije Generatie. Daarom bieden we een gratis ‘stoppen met roken’-training aan die je zelfs samen met je partner kan doen. Tot slot bieden we fysiotherapie en workshops om medewerkers te ondersteunen met het ontwikkelen van een goede energiebalans en een gezonde werkstijl.