ONZE VISIE

We vinden het belangrijk een gezonde leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Om deze reden stoppen wij uiterlijk eind 2022 met de verkoop van sigaretten en tabak. Daarnaast werken we continu aan het gezonder maken van onze producten, waarbij ons doel is dat in 2025 onze producten 20% minder suiker en zout bevatten dan in 2015.

Beste supermarkt in groente en fruit

We zijn voor het 9de jaar uitgeroepen tot beste supermarkt in groente en fruit. We kunnen dit telkens weer bereiken omdat we al jaren samenwerken met dezelfde groep boeren en telers, waarvan we ook rechtstreeks inkopen. Ook zijn we voortdurend bezig de kwaliteit van ons groente en fruit verder te verbeteren en wordt ons groente en fruit op verschillende momenten gecontroleerd op kwaliteit. Dit gebeurt bij de boeren en telers, in ons distributiecentrum en in onze winkels. Dit jaar heeft de consumentenbond voor het eerst de verschillen onderzocht tussen groente- en fruitprijzen in Nederlandse supermarkten. Uit deze prijspeiling (juli 2020) bleek dat het groente en fruit bij Lidl gemiddeld 16% goedkoper is dan bij andere supermarkten. Dit bewijst dat we niet alleen de hoogste kwaliteit groente en fruit aanbieden, maar ook nog eens voor de laagste prijs. Naast de lage prijzen doneren wij ook wekelijks groente en fruit aan de voedselbank. Op deze manier maken wij groente en fruit voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.

Koeken

Productverbetering

Bij Lidl zijn we constant bezig het assortiment lekkerder, gezonder en van een nog hogere kwaliteit te maken. In het assortiment van onze eigen merken willen we het gemiddelde suiker- en zoutgehalte in 2025 met 20 procent hebben gereduceerd ten opzichte van 2015. We zijn hierin al goed op weg. Tussen 2015 en 2018 hebben we een reductie van 14% suiker en 3% zout behaald. Daarnaast vervangen we verzadigde (ongezondere) vetten door onverzadigde (gezondere) vetten. Ook proberen we de hoeveelheid vezels in onze producten te verhogen en halen we waar mogelijk kunstmatige kleurstoffen en aroma’s uit onze producten. Lees meer over onze aanpak ten aanzien van productverbetering ons beleidsplan bewuste voeding. 

Wij verbeteren door het jaar heen verschillende losse producten, maar soms verbeteren we ook een hele productgroep in één keer. Zo hebben een tijdje geleden onze koekjes verbeterd. In totaal hebben we 15 koekjes verbeterd. Deze koekjes bevatten nu 60.000 kilo minder suiker en 80.000 kilo minder verzadigd vet. Ook hebben we recent de recepturen van onze broodsalades verbeterd. In totaal hebben we 18 broodsalades verbeterd. Deze verbetering zorgt voor een vermindering van 21.000 kg suiker en 7000 kg minder zout op jaarbasis. Daarnaast zijn nu alle recepturen van onze ambachtelijke broodsalades vrij van kunstmatige kleurstoffen. Recent hebben we ook onze vleesvervangers verbeterd. Onze vleesvervangers bevatten nu bijvoorbeeld minder zout en vet. Op jaarbasis scheelt dit zelfs 6000 kilogram minder zout en 5500 kilogram verzadigd vet. Daarnaast zijn vier producten nu ook volledig vegan geworden, waardoor nu de helft van ons assortiment in vleesvervangers geheel plantaardig is. 

Het verbeteren van producten doen wij samen met onze leveranciers. Hierbij houden we rekening met de afspraken die we met andere supermarkten hebben gemaakt en die zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Ook kijken we naar de richtlijnen binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit doen we zowel voor losse producten, als voor gehele productgroepen. 

Gezonde keuzes

Wij voelen ons verantwoordelijk om onze klanten te helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Zo vinden we het belangrijk om, zeker als beste supermarkt in groente en fruit, bij te dragen aan het verhogen van de groente- en fruitconsumptie in Nederland. Kinderen kunnen in onze filialen altijd een gratis stuk fruit krijgen. In 2019 hebben we een Vitamini-spaaractie gedaan, waarbij kinderen groente- en fruitknuffels konden sparen. Zo leerden ze de namen van verschillende groente- en fruitsoorten en raakten ze vertrouwd met deze voedingsgroep. De spaaractie was een groot succes en hebben we opgevolgd met een spaaractie voor Vitamini-stickerboeken.

We vinden het ook belangrijk dat we de keuze voor ongezonde producten niet stimuleren. We hebben daarom samen met andere supermarkten afgesproken dat we geen kinderfiguren meer plaatsen op verpakkingen van ongezondere producten die bedoeld zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Daarnaast kiezen we ervoor bepaalde ongezonde producten niet langer te verkopen. Natuurlijk hanteren we een strikt beleid op alcohol waarbij we, in lijn met de Nederlandse wetgeving, geen alcohol verkopen aan jongeren jonger dan 18 jaar. Maar we gaan hierin nog een stapje verder en zijn ook gestopt met de verkoop van energiedrinks aan kinderen onder de 14 jaar.

Vezelmeter

Sinds kort kunt u op onze broden een vezelmeter vinden. Dankzij de vezelmeter kunt u in één oogopslag zien hoeveel vezels er in uw brood zitten. U kunt de vezelmeter herkennen aan de afgebeelde aren op de verpakking. Hoe meer ingekleurde aren er op de verpakking staan, hoe meer vezels het brood bevat. De vezelmeter bevat in totaal 4 aren:

Rookvrij filiaal Groningen

Op weg naar een rookvrije generatie

Lidl neemt haar verantwoordelijkheid als gezonde supermarkt en draagt bij aan een Rookvrije Generatie. Als eerste en enige supermarkt in Nederland stoppen wij met de verkoop van sigaretten en tabak. De verkoop van deze producten wordt gefaseerd afgebouwd en vindt uiterlijk 2022 helemaal niet meer plaats. Op dit moment worden er in al ruim 100 filialen geen sigaretten en tabak meer verkocht. De gemeente Groningen is hierbij koploper. Groningen wil namelijk de eerste stad worden waar een generatie kinderen zonder rook opgroeit. Om dit initiatief te steunen hebben we, samen met staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis, alle Lidl filialen in Groningen rookvrij gemaakt. Lidl is aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. Samen zetten we ons in voor een Rookvrije Generatie.

Gezonde medewerkers

We bieden onze medewerkers initiatieven voor een veilige en gezonde werkomgeving waar zij vrijwillig gebruik van kunnen maken. Zo kunnen onze medewerkers sporten met korting. Ook vinden we het belangrijk onze medewerkers mee te nemen in onze ambitie voor een Rookvrije Generatie. Daarom bieden we een gratis ‘stoppen met roken’-training en zijn er jaarlijks twee plekken beschikbaar in het Stoptober huis voor medewerkers van Lidl. In dit huis worden rokers die graag willen stoppen met roken geholpen met het doorkomen van de eerste dagen van Stoptober en krijgen ze tips om dit vervolgens ook vol te houden. Tot slot bieden we fysiotherapie en workshops om medewerkers te ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezonde werkstijl.