Bananen

GEZONDE LEEFSTIJL

ONZE VISIE

We vinden het belangrijk een gezonde leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Om deze reden zijn wij als eerste en voor alsnog enige supermarkt gestopt met de verkoop van sigaretten en tabak. Daarnaast werken we continu aan het gezonder maken van onze producten, waarbij ons doel is dat in 2025 onze producten 20% minder suiker en zout bevatten dan in 2015.

Beste supermarkt in groente en fruit

Beste supermarkt in groente en fruit

We zijn voor het 10de jaar uitgeroepen tot beste supermarkt in groente en fruit. We kunnen dit telkens weer bereiken omdat we al jaren samenwerken met dezelfde groep boeren en telers, waarvan we ook rechtstreeks inkopen. Ook zijn we voortdurend bezig de kwaliteit van ons groente en fruit verder te verbeteren en wordt ons groente en fruit op verschillende momenten gecontroleerd op kwaliteit. Dit gebeurt bij de boeren en telers, in ons distributiecentrum en in onze winkels. Tevens bleek uit deze prijspeiling van de Consumentenbond in juli 2020 dat het groente en fruit bij Lidl gemiddeld 16% goedkoper is dan bij andere supermarkten. Dit bewijst dat we niet alleen de hoogste kwaliteit groente en fruit aanbieden, maar ook nog eens voor de laagste prijs. Naast de lage prijzen doneren wij ook wekelijks groente en fruit aan de voedselbank. Op deze manier maken wij groente en fruit voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.

Productverbetering

 

Bij Lidl zijn we continu bezig het assortiment lekkerder, gezonder en van een nog hogere kwaliteit te maken. In het assortiment van onze eigen merken willen we het gemiddelde suiker- en zoutgehalte wat we verkopen met onze producten in 2025 met 20 procent hebben gereduceerd ten opzichte van 2015. We zijn hierin al goed op weg. Tussen 2015 en 2020 hebben we een reductie van 12% suiker en 21% zout behaald. Daarnaast vervangen we verzadigde (ongezondere) vetten door onverzadigde (gezondere) vetten. Ook proberen we de hoeveelheid vezels in onze producten te verhogen en halen we waar mogelijk kunstmatige kleurstoffen en aroma’s uit onze producten. Lees meer over onze aanpak ten aanzien van productverbetering ons beleidsplan bewuste voeding. 

Wij verbeteren door het jaar heen verschillende losse producten, maar soms verbeteren we ook een hele productgroep in één keer. Zo hebben een tijdje geleden onze koekjes verbeterd. Deze koekjes bevatten nu 60.000 kilo minder suiker en 80.000 kilo minder verzadigd vet. Ook hebben we recent de recepturen van onze broodsalades verbeterd. Deze verbetering zorgt voor een vermindering van 21.000 kg suiker en 7000 kg minder zout op jaarbasis en alle recepturen zijn nu vrij van kunstmatige kleurstoffen. Recent hebben we ook onze vleesvervangers verbeterd. Onze vleesvervangers bevatten nu bijvoorbeeld minder zout en vet. Op jaarbasis scheelt dit zelfs 6000 kilogram minder zout en 5500 kilogram verzadigd vet. Daarnaast zijn vier producten nu ook volledig vegan geworden, waardoor nu de helft van ons assortiment in vleesvervangers geheel plantaardig is. 

Het verbeteren van producten doen wij samen met onze leveranciers. Hierbij houden we rekening met de afspraken die we met andere supermarkten hebben gemaakt en die zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Ook kijken we naar de richtlijnen binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Gezonde keuzes

Gezonde keuzes

Wij voelen ons verantwoordelijk om onze klanten te helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Zo vinden we het belangrijk om, zeker als beste supermarkt in groente en fruit, bij te dragen aan het verhogen van de groente- en fruitconsumptie in Nederland. Kinderen kunnen in onze filialen altijd een gratis stuk fruit krijgen. In 2019 hebben we een Vitamini-spaaractie gedaan, waarbij kinderen groente- en fruitknuffels konden sparen. Zo leerden ze de namen van verschillende groente- en fruitsoorten en raakten ze vertrouwd met deze voedingsgroep. De spaaractie was een groot succes en hebben we opgevolgd met een spaaractie voor Vitamini-stickerboeken.
We vinden het ook belangrijk dat we de keuze voor ongezonde producten niet stimuleren. We hebben daarom samen met andere supermarkten afgesproken dat we geen kinderfiguren meer plaatsen op verpakkingen van ongezondere producten die bedoeld zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Daarnaast kiezen we ervoor bepaalde ongezonde producten niet langer te verkopen. Natuurlijk hanteren we een strikt beleid op alcohol waarbij we, in lijn met de Nederlandse wetgeving, geen alcohol verkopen aan jongeren jonger dan 18 jaar. Maar we gaan hierin nog een stapje verder en zijn ook gestopt met de verkoop van energiedrinks aan kinderen onder de 14 jaar.

Vezelmeter

Vezelmeter

Sinds kort kunt u op onze broden een vezelmeter vinden. Dankzij de vezelmeter kunt u in één oogopslag zien hoeveel vezels er in uw brood zitten. U kunt de vezelmeter herkennen aan de afgebeelde aren op de verpakking. Hoe meer ingekleurde aren er op de verpakking staan, hoe meer vezels het brood bevat. De vezelmeter bevat in totaal 4 aren:

Partner Voedseleducatieplatform

Partner Voedseleducatieplatform

Vanaf 1 januari 2022 is Lidl partner van het Voedseleducatie Platform (VEP), waarin de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap (WUR), het onderwijs en maatschappelijke organisaties in een Publiek Private Samenwerking (PPS) samenwerken aan objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen. De missie van het VEP is om alle kinderen voedselvaardig te maken. Twee lesprogramma’s waaraan het Voedseleducatie Platform werkt zijn Smaaklessen en Smaakmissies. Beide programma’s zijn gericht op kinderen van groep 1 t/m groep 8 en zijn gericht om op een speelse manier meer te leren over eten. Ook organiseert het VEP het landelijke Kok in de Klas event waarbij koks uit heel Nederland kinderen van de basisschool helpen bij het ontdekken van nieuwe smaken en producten en in de klas samen gaan koken. Een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en objectiviteit van het VEP.

Meer informatie: www.voedseleducatieplatform.nl

Rookvrij filiaal Groningen

Op weg naar een rookvrije generatie

Lidl neemt haar verantwoordelijkheid als gezonde supermarkt en draagt bij aan een Rookvrije Generatie. Als eerste en enige supermarkt in Nederland zijn wij gestopt met de verkoop van sigaretten en tabak. In 2018 besloot Lidl stapsgewijs te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak. Deze operatie is inmiddels succesvol afgerond. Lidl is aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. Samen zetten we ons in voor een Rookvrije Generatie.

Gezonde medewerkers

Gezonde medewerkers

Bij Lidl vinden we het belangrijk dat jij lekker in je vel zit, zowel op het werk als privé. Daarom bieden we onze medewerkers initiatieven aan voor een veilige en gezonde werkomgeving waar zij gebruik van kunnen maken. Zo kunnen onze medewerkers sporten met korting en is er een speciaal sport en coaching programma voor nieuwe ouders. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een budget coach, Mental Coach en Lifestyle coach om jou te helpen bij lastige situaties. Daarnaast vinden we het belangrijk onze medewerkers mee te nemen in onze ambitie voor een Rookvrije Generatie. Daarom bieden we een gratis ‘stoppen met roken’-training aan die je zelfs samen met je partner kan doen. Tot slot bieden we fysiotherapie en workshops om medewerkers te ondersteunen met het ontwikkelen van een goede energiebalans en een gezonde werkstijl.