Vezelmeter

Vezels en gezondheid

Vezels (ook wel voedingsvezels genoemd) zijn kleine plantendeeltjes die niet kunnen worden opgenomen in onze darmen. Vezels zitten vooral in plantaardige producten zoals  (volkoren) graanproducten, maar ook in groenten en fruit. Vezels zijn essentieel voor een goede spijsvertering en darmwerking. Ze zorgen voor een vol gevoel, een goede stoelgang en houden daarbij ook nog eens de darmen gezond.

De vezelmeter

Sinds kort kunt u op onze broden een vezelmeter vinden. Dankzij de vezelmeter kunt u in één oogopslag zien hoeveel vezels er in uw brood zitten. U kunt de vezelmeter herkennen aan de afgebeelde aren op de verpakking. Hoe meer ingekleurde aren er op de verpakking staan, hoe meer vezels het brood bevat.

We hebben het effect van de vezelmeter op de verkoop van onze broden onderzocht. Dit onderzoek* toont aan dat met de introductie van de vezelmeter de verkoop van onze broden hoog in vezels toenam. Deze toename heeft geleid tot 2,6% meer vezels per 100 gram verkocht brood.

*Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research en Rijksuniversiteit Groningen als onderdeel van TKI Agri & Food project AF-18060: Transparant, Gezond en Duurzaam, een onderzoeksproject in samenwerking met alle grote Nederlandse supermarkten onder penvoerderschap van CBL

1 are (Weinig vezels)

1 are (Weinig vezels)

 • Bevat 0-3 gram vezels per 100 gram
 • Bevat 0-1 gram vezels per snee
2 aren (Bron van vezels)

2 aren (Bron van vezels)

 • Bevat 3-6 gram vezels per 100 gram
 • Bevat 1-2 gram vezels per snee
3 aren (Rijk aan vezels)

3 aren (Rijk aan vezels)

 • Bevat 6-8 gram vezels per 100 gram
 • Bevat 2-3 gram of meer vezels per snee
Are

4 aren (Rijk aan vezels)

 • Bevat 8 gram of meer vezels per 100 gram
 • Bevat 3 gram of meer vezels per snee

Hoeveel vezels hebben we nodig?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels is voor volwassenen 30 tot 40 gram. Op dit moment is de gemiddelde vezelinname in Nederland nog maar 20 gram per dag . Voor kinderen is de aanbeveling iets lager namelijk: 25-30 gram vezels per dag.. Om voldoende vezels binnen te krijgen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld de richtlijnen van de Schijf van Vijf te volgen. Dit houdt in dat u iedere dag groente, fruit en (volkoren) graanproducten probeert te eten. Omdat vezels afkomstig zijn uit planten, zitten er geen vezels in zuivel en vlees.

Onderstaande tips kunnen u helpen dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen:

 • Eet 250 gram groente of peulvruchten per dag
 • Eet 200 gram fruit per dag
 • Eet 4-8 sneden volkoren of ander vezelrijk brood per dag. Indien u geen brood eet, kunt u brood bijvoorbeeld vervangen voor volkoren crackers of yoghurt met muesli
 • Eet een handje (ongezouten) noten per dag
 • Kies bij voorkeur voor volkoren pasta, volkoren wraps zilvervliesrijst in plaats van witte pasta, wraps en rijst

Welke producten bevatten veel vezels?

Een graankorrel bestaat uit drie delen: de meelkern, de kiem en de zemel. In de kiem en de zemel zitten de meeste vezels. Bij het maken van bloem wordt alleen de meelkern van de graankorrel vermalen tot meel, bij volkorenmeel is dit de hele graankorrel. Daardoor zitten er in volkoren graanproducten, zoals volkoren brood en volkoren pasta, meer vezels dan in graanproducten die alleen gemaakt zijn van bloem. Meergranenbrood is gemaakt van zowel volkoren meel als bloem en bevat daardoor meer vezels dan wit brood, maar minder vezels dan volkoren brood.