ONZE VISIE

We vinden de langdurige samenwerkingen met onze leveranciers erg belangrijk en werken dan ook samen met onze leveranciers aan de verduurzaming van ons assortiment. We staan bekend om onze unieke samenwerking met Kipster, het meest mens- dier en milieuvriendelijke ei ter wereld. Ook kunt u bij ons Way To Go! chocoladerepen vinden. Voor de cacao waarvan deze chocolade is gemaakt, betalen wij de boeren bovenop de Fairtrade premie nog een aanvullende premie, waarmee we streven naar een eerlijker loon voor cacaoboeren.

Oogstfeest

ONZE LEVERANCIERS

We zijn trots op onze producten én op de goede oorsprong hiervan, waarbij kwaliteit, duurzaamheid en versheid altijd centraal staan. Daarom willen we u graag kennis laten maken met onze boeren, telers en kwekers die zich dag in, dag uit inzetten voor onze producten. Gedurende het jaar organiseren wij verschillende oogstfeesten. Ook gaan we samen met Lidl-klanten op bezoek bij onze leveranciers. U kunt de video’s van eerdere bezoeken aan onze leveranciers samen met klanten bekijken hier bekijken. Op zoek naar een overzichtelijke lijst met al onze leveranciers? Klik op de PDF hieronder!

BIJZONDERE KETENSAMENWERKINGEN

Kipster

Bij Kipster is er aan alles gedacht. In de Kipster-boerderij kunnen de kippen lekker rondscharrelen in een bosrijke omgeving, met veel daglicht en frisse buitenlucht. Niet voor niets krijgen de Kipster-eieren drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Kipster is daarnaast ook beter voor het milieu! Het kippenras heeft relatief weinig voer nodig en daardoor is de impact op het milieu laag. Daarnaast komt dit voer uitsluitend uit regionale reststromen. Hierdoor hoeft er geen landbouwgrond gebruikt te worden voor het verbouwen van voer voor de kippen. Daarnaast liggen er zonnepalen op het dak van de boerderij en wordt de fijnstof die vrijkomt bij de boerderij opgevangen, zodat er bij Kipster geen uitstoot is. De lucht die de stal uitkomt is zelfs schoner dan de lucht die stal in gaat! En natuurlijk zit Kipster in een opvallend blauw doosje, wat gemaakt is van duurzaam materiaal! 

Naast de Kipster-eieren verkopen wij inmiddels ook vleesproducten van Kipster. Haantjes leggen natuurlijk geen eieren, maar ook deze dieren laten we bij Kipster opgroeien. Met het vlees van deze haantjes worden vervolgens producten gemaakt zoals de Kipster haanburger, de Kipster rookworst en de Kipster gehaktballen. Ook deze producten krijgen drie sterren van het Beter Leven-keurmerk en zijn alleen bij Lidl te koop! In eerste instantie was het spannend hoe onze klanten zouden reageren op Kipster, maar inmiddels weten we dat Kipster een groot succes is! In Nederland staan op dit moment zelfs al twee stallen van Kipster: in Venray en in Beuningen. Deze zijn ook elke dag geopend voor iedereen het leuk vindt van 10.00 ’s ochtends tot zonsondergang. Ben jij al een keer wezen kijken? Ook wordt er een Kipsterstal geopend in België. Zo maken we het duurzame Kipster-ei voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.

Way To Go!

In 2019 heeft Lidl in samenwerking met Fairtrade een eigen duurzame chocoladereep op de markt gebracht genaamd Way To Go! in de smaken puur, melk, karamel & zeezout en kokos & pecan. De reep is volledig Fairtrade gecertificeerd. De cacaoboeren die de cacao leveren waar deze repen van worden gemaakt, ontvangen een vaste Fairtrade prijs en Fairtrade premie, en daarbovenop betaalt Lidl ook nog een aanvullende premie. Hiermee kunnen we de inkomenssituatie van de boeren aanzienlijk verbeteren. Het geld wordt geïnvesteerd in specifieke projecten, waardoor de boeren hun productie op duurzame wijze kunnen verbeteren en tegelijkertijd minder afhankelijk worden van deze cacaoproductie. Er zijn ongeveer 650 boeren die de cacao voor de Way To Go! repen produceren en betrokken zijn bij de projecten. Tevens wordt de reep inmiddels ook al verkocht bij de Lidl in Duitsland en in Engeland!

Onze commitments

Mensenrechten

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen werkzaam in de productieketens van de producten van ons eigen merk assortiment. We zien het als onze fundamentele verplichting om de mensenrechten in deze ketens te beschermen en te versterken. Lees meer hierover op onze pagina over mensenrechten

IMVO convenant voedingsmiddelen

IMVO convenant voedingsmiddelen

Als een van de leden van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) - de brancheorganisatie voor supermarkten - is Lidl aangesloten bij het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) convenant voedingsmiddelen. Binnen dit convenant hebben supermarkten, voedingsmiddelenproducenten, maatschappelijke organisaties en de Nederlandse overheid afgesproken te werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de productieketen. Ook werken we aan projecten op het gebied van leefbaar loon.

UN Global Impact (mensenrechten + milieu)

Lidl is aangesloten bij “UN Global Compact Initiative” (UNGC). Dit is het grootste wereldwijde initiatief voor duurzaam ondernemen. We hebben ons gecommitteerd aan 10 principes die gaan over mensenrechten en milieu. De 10 principes zijn in lijn met de Sustainable Development Goals.