Duurzaam verpakken

Duurzaam verpakken

Het maken van voedsel heeft gevolgen voor mens, dier en milieu. Als Lidl hebben we de  verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen. Wij zijn van nature zuinig en constant op zoek naar mogelijkheden om ons assortiment en onze bedrijfsvoering te verbeteren, zodat onze impact op het milieu kleiner wordt. Zo werkt dat ook bij de keuze voor de verpakking van een product. Samen met onze leveranciers verduurzamen wij het produceren en verpakken van onze producten en recyclen we de reststromen. Lidl beheert zelf afval- en recyclingbedrijven GreenCycle en PreZero en heeft een eigen frisdrankproducent: MEG. 

Alle reststromen hebben een bestemming

Onze bedrijfsvoering brengt dagelijks reststromen voort. Het gaat om folie en PET, en om organisch-, papier-, hout-, schroot- en restafval. Door deze stromen zorgvuldig te scheiden, blijven ze van hoge kwaliteit en zijn ze beter geschikt voor recycling. Om dit te realiseren scheiden we de reststromen in onze filialen en daarna op de distributiecentra. Hierdoor is meer dan 90% herbruikbaar en wordt minder dan 10% van de totale stroom gecategoriseerd als ‘restafval’. De folie, het PET en ook schroot, hout en papier worden na inzameling gerecycled. Het organische afval gaat naar een biogasinstallatie en van het restafval wordt groene stroom gemaakt. Zo hebben alle reststromen een bestemming.

picture

Duurzaam verpakt logo

Lidl heeft een eigen logo ontwikkeld voor  producten die duurzaam verpakt zijn.

picture
picture

Voordat het logo op een verpakking geplaatst wordt, moet het aan een van de volgende criteria voldoen:

 • De verpakking is voor meer dan 80% recyclebaar
 • De verpakking bezit gerecyclede content van 30% of meer
 • De verpakking bestaat uit een duurzaam alternatief materiaal (biobased)
 • Het verpakkingsvolume of –gewicht is met meer dan 10% gereduceerd 

Zo ziet de consument in een oogopslag of een product duurzaam verpakt is.

Verduurzamen van verpakkingen

Lidl is continue bezig met het verbeteren van haar verpakkingen om deze zodoende duurzamer te maken. We verwijderen zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal en zorgen ervoor dat de verpakkingen goed te recyclen zijn. Onderstaand een aantal voorbeelden van verpakkingen die duurzamer zijn gemaakt.

Noten

Alesto noten hebben een kleinere verpakking gekregen

Kabeljauwhaasjes

Schaaltjes van 100% gerecycled PET gemaakt

Sappen

Verse sapflessen van 30% gerecycled PET gemaakt

Kaas

43% plasticreductie van onze kaasverpakkingen

Agf

Gember, paprika en aubergines niet meer verpakt

Plastic

Voor onze verpakkingen maken wij onder andere gebruik van plastic. Plastic is een nuttig verpakkingsmateriaal. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat producten langer houdbaar blijven. Tegelijkertijd is te veel (plastic)verpakkingsmateriaal zonde. Het maakt een product onnodig duur en het gebruik ervan heeft een negatieve impact op het milieu als het in de natuur belandt. In 2018 heeft Lidl een strategie voor plastic ontwikkeld; gericht op het verminderen van plastic, het verbeteren van recycling en het gebruik van innovatieve verpakkingen. Daarbij zijn de volgende doelstellingen voor 2025 geformuleerd:  

 

 • Het plasticverbruik bij eigenmerk  verpakkingen van Lidl in Nederland is met minimaal 20 procent verlaagd
 • Alle eigen merk plastic verpakkingen kunnen voor 100% gerecycled worden
picture

REset plastic

Het moederbedrijf van Lidl, de Schwarz Group, heeft een internationale aanpak ontwikkeld om de hoeveelheid plastic sterk te verminderen: REset Plastic. REset Plastic bestaat uit vijf actiegebieden:

 • REduce: het verminderen van plastic
 • REdesign: het verbeteren van plastic verpakkingen
 • REcycle: het hergebruiken van verpakkingen
 • REmove: het voorkomen van zwerfafval in de natuur
 • REsearch: onderzoek naar innovaties en vernieuwende verpakkingen

Meer informatie: www.reset-plastic.com

picture

Tijdlijn verminderen plastic

 • Juli

  Stoppen met de verkoop van plastic wegwerpartikelen
 • Juni

  Introductie Lidl Green bag als eerste supermarkt.
 • Maart

  Plastic doelstelling Lidl INT: 20% minder plastic gebruik en 100% recyclebaarheid van verpakkingen.
 • Januari

  0-meting plastic: opvragen plastic gebruik in verpakkingen bij leveranciers over 2018 - 0
 • Maart

  Lidl sluit zich aan bij het Plastic Pact NL (nog niet getekend)
 • Juni
  Schwarz Gruppe lanceert de RESET plastic strategie

Deelname Plastic Pact 

Lidl Nederland is ondertekenaar van het Plastic Pact NL. Het Plastic Pact NL is een initiatief van diverse organisaties en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met het ondertekenen van het Plastic Pact committeert Lidl zich aan de doelstelling 20% minder plastic in 2025 en meer recycling en duurzame alternatieven.

Stop verkoop wegwerpplastic 

We zijn gestopt met de verkoop van eenmalige wegwerpplastics, zoals bijvoorbeeld plastic bordjes, bestek en rietjes. Als alternatief voor plastic kiezen we natuurlijke grondstoffen als karton, papier en bagasse: de uitgeperste stengelvezels van de suikerrietplant.

Lidl Green Bag

Als eerste supermarkt in Nederland introduceerden wij een duurzamer  alternatief voor het plastic groente- en fruittasje.  De ‘Lidl Green Bag’ is gemaakt van sterker materiaal en daardoor wasbaar en dus herbruikbaar.

Eigen PET-fles systeem

Binnen ons eigen statiegeldsysteem kunnen we onze PET-flessen optimaal hergebruiken. Klanten leveren de statiegeldflessen van onze eigen merken in onze filialen in. Deze worden door ons gerecycled en gebruikt voor het maken van nieuwe PET-flessen. Door gebruik te maken van dit gesloten systeem, bestaan onze PET-flessen voor minimaal 60% uit gerecycled  materiaal dat afkomstig is van onze eigen gerecyclede PET-flessen. Daarnaast hebben we ze dunner gemaakt. In onderstaand filmpje kun je zien hoe ons recyclingsysteem werkt:

Wat kun je zelf doen?

Als consument kun je een belangrijke bijdrage leveren aan recycling van afval door de diverse afvalstromen op de juiste wijze weg te gooien. In de afvalscheidingswijzer van Milieucentraal zie je welk afval in welke bak hoort.