Maatschappij

Maatschappij

Dagelijks staan we in contact met onze klanten, de buurt en de wereld om ons heen. We willen een actieve bijdrage leveren aan de maatschappij en richten ons op thema’s die dichtbij ons staan en waar we een verschil kunnen maken.

picture

Op weg naar een rookvrije generatie

Als eerste supermarktketen in Nederland stoppen we met de verkoop van sigaretten en tabak. Uiterlijk in 2022 zijn alle tabakswaren uit alle Nederlandse filialen gehaald. De verkoop van sigaretten en tabak in onze filialen wordt gefaseerd afgebouwd. Op dit moment zijn al ruim 100 filialen omgesteld naar ‘rookvrij’, dit betekent dat we in deze filialen geen sigaretten en tabak meer verkopen. Dit geldt voor filialen verspreid over heel Nederland, bijvoorbeeld in Groningen, de regio Gooi en Vechtstreek, Vlissingen, Kaatsheuvel, en Den Haag.

Ook onze medewerkers betrekken we actief in deze stap. Zij krijgen de mogelijkheid om via Lidl een gratis ‘Stoppen met roken’ training te volgen. Daarnaast zijn er jaarlijks twee plekken beschikbaar in het Stoptober huis voor medewerkers van Lidl! We hebben ons ook aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Hiermee steunen we de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.

De gemeente Groningen is een koploper als het gaat om de ontmoediging van roken. Lidl steunt de ambitie van de gemeente en heeft samen met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis, in 2019 alle filialen in Groningen rookvrij gemaakt.

picture

Lidl helpt lokaal

Als landelijke supermarktketen staat Lidl midden in de maatschappij en zijn we betrokken bij projecten die de buurt gezonder en duurzamer maken. In 2017 bestond Lidl  20 jaar in Nederland en dit hebben we  groots gevierd. Met de actie ‘Lidl helpt lokaal’ hebben we vanuit onze ruim 400 filialen allerlei lokale initiatieven ondersteund.

Ook dit jaar blijven we lokale initiatieven ondersteunen die bijdrage aan een gezondere en duurzamere buurt. Kan het speeltuintje bij u in de buurt een opknapbeurt gebruiken? Wilt u een sportieve activiteit organiseren voor kinderen? Bent u verantwoordelijk voor de opruimactie voor een schonere buurt? Deel uw initiatief en wie weet steunen we uw project met producten of een financiële bijdrage! 

Aanmeldformulier »
picture
picture

Nederland Zoemt

Met onze steun aan de campagne Nederland Zoemt zet Lidl zich in voor de wilde bij. Het gaat niet goed met de bij en dat terwijl maar liefst 80% van ons groente en fruit afhankelijk is van bestuiving door o.a. bijen. Zonder de bij geen appel, peer, aardbei, tomaat en pompoen. Samen met leveranciers werken we aan de verduurzaming van ons groente en fruit door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en te investeren in een grotere biodiversiteit. We maken onze winkels bij-vriendelijk door meer groen te creëren en bijenhotels te plaatsen. Ook laten we onze klanten zien hoe zij in actie kunnen komen voor de bij. Bijvoorbeeld door statiegeld te doneren voor bij-vriendelijk groen, gebruik te maken van slimme tips voor een bijvriendelijke tuin of balkon, of door mee te doen aan de Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt. Daarnaast hebben we vorig jaar met de donaties van onze klanten bijvriendelijke bollenpakket samengesteld die we hebben uitgedeeld aan 1500 scholen. Zo helpen we de bij aan voedsel in het voorjaar.

Meer informatie »
picture

Raad van Kinderen

We werken jaarlijks samen met de Raad van Kinderen, een initiatief van de Missing Chapter Foundation en opgericht door Prinses Laurentien. Jaarlijks denken ruim 30 kinderen met ons mee over maatschappelijke vraagstukken, zoals het stimuleren van het eten van groente en fruit, het verminderen van voedselverspilling, en de vraag hoe Lidl werkgever van de toekomst kan worden. De frisse blik van kinderen op deze vraagstukken geeft ons elk jaar weer nieuwe inzichten en ideeën hoe Lidl kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.

picture
picture

Lidl Oogstfeesten

Ontdek waar onze groente en fruit vandaan komt! Wij zijn trots op onze producten en onze leveranciers en organiseren daarom jaarrond verschillende oogstfeesten. Tijdens het Lidl Oogstfeest kan iedereen met eigen ogen zien waar het beste fruit en de lekkerste groenten van Lidl vandaan komen. Maak kennis met de teler, ontdek alles over het product en doe mee met verschillende activiteiten. In september 2019 heeft het eerste Lidl Oogstfeest plaatsgevonden. In dit Oogstfeest stond de appel centraal en gingen we op bezoek bij een appelteler. In Oktober 2019 hebben we vervolgens een Oogstfeest gehad over de aardappel. Ook dit jaar zullen we weer Oogstfeesten organiseren. Houd de pagina www.lidl.nl/oogstfeest in de gaten voor meer informatie.