Lidl voor de bij!

Lidl voor de bij!

Lidl komt in actie voor de wilde bij

Lidl Nederland komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Maar liefst 80% van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. De appel waar je in bijt, de aardbeien onder je slagroom en de kers op je taart. Ze groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Wilde bijen doen dit graag en helemaal gratis! Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel. Daarom zet Lidl zich in voor de wilde bij. Samen met leveranciers werken we aan de verduurzaming van groente en fruit door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en meer bloemen te zaaien. Daarnaast steunt Lidl Nederland Zoemt.

picture

Buitenactiviteit speciaal voor kids

In samenwerking met Lidl heeft Nederland Zoemt een leuke buitenactiviteit bedacht die je kunt doen met kinderen over de bij. En dat gewoon in je eigen achtertuin! Het doel van de buitenactiviteit is dat kinderen leren bijen, hommels, wespen en zweefvliegen te onderscheiden van elkaar. Dit is een goede oefening voor de Nationale Bijentelling op 18 & 19 april. Ook helpen de kinderen de wilde bij door een rommelhoekje te maken in de tuin. Hier kunnen bijen ‘slapen’. Veel speelplezier! 

Download de pdf »
picture

Lidl & Nederland Zoemt

Al voor het derde jaar op rij werkt Lidl Nederland samen met Nederland Zoemt, een initiatief van Natuur & Milieu, Naturalis, IVN en Landschappen NL. De grootste bedreiging voor de wilde bij is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Het doel van Nederland Zoemt is om structureel meer voedsel en nestgelegenheid in Nederland te realiseren voor wilde bijen. Dit doen ze onder andere door het openbaar groen in gemeentes bijvriendelijk te maken en heel Nederland bewust te maken voor het belang van de bij. Lidl doneert jaarlijks een bedrag om dit mogelijk te maken.  Daarnaast heeft Lidl de afgelopen 3 jaar statiegeldacties in de winkels georganiseerd. Door de bijdrage van de klanten aan deze actie hebben Lidl en Nederland Zoemt bijvoorbeeld eerder bijvriendelijke bomen geplant in 10 bijvriendelijke gemeentes. Een ander initiatief is geweest dat Lidl en Nederland Zoemt 1500 bloembollen-, en lespaketten hebben samengesteld en uitgedeeld aan basisscholen in Nederland. De leerlingen hebben afgelopen najaar volop bollen geplant en helpen zo de bijen aan voedsel in het voorjaar!

Hoe kunt u de bij helpen?

Wist u dat de bij gek is op lavendel, tijm, salie en marjolein? Door uw tuin of balkon bij-vriendelijk te maken kunt u de bij helpen! Bijvriendelijke planten en struiken zorgen voor voedselvoorziening voor de bij. Wilt u daarnaast ook de bij helpen aan nestgelegenheid, dan kun je denken aan de aanschaf of het maken van een bijenhotel. Met deze tips kunt u zelf aan de slag om een bijenhotel te maken.

Daarnaast kunt u Nederland Zoemt ook helpen door mee te doen met de Nationale bijentelling op 18 en 19 april. In Nederland komen 358 soorten wilde bijen voor. Nederland Zoemt wilt graag weten waar ze  wonen en met hoeveel ze zijn zodat zij ze beter kunnen ondersteunen. Meedoen is makkelijk, ook als u niet zoveel van bijen weet. Hoe werkt het?

  1. Tel op 18 of 19 april een half uur de bijen in uw tuin of op uw balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog moment. Alvast oefenen? Download het Telformulier.
  2. Loop rustig één rondje door uw tuin en noteer alle soorten en aantallen die u ziet. Het bijengidsje kunt u helpen bij het bepalen van welke soort bij u ziet.

Klaar met tellen? Voer uw resultaten in op www.nationalebijentelling.nl

picture

Statiegeldactie Nederland Zoemt

Tot slot willen we ook in 2020 de bij weer helpen middels het inzamelen van statiegeld waar Nederland Zoemt bloembollenpaketten voor scholen mee samenstelt en uitdeelt aan basisscholen. Dit jaar willen we nog meer scholen bereiken en daarmee nog meer bijen helpen! U kunt ons helpen door tussen 1 april en 30 juni uw statiegeld in onze winkels te doneren. Van dit geld stellen wij zoveel mogelijk bloembollenpakketten samen die we versturen naar basisscholen. Dit helpt de bijen aan voedsel in het voorjaar!

picture