Lidl voor de bij!

Lidl voor de bij!

Lidl komt in actie voor de wilde bij

Lidl Nederland komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want in Nederland zijn de wilde bijen in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Maar liefst 80% van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel. Daarom zet Lidl zich in voor de wilde bij. Samen met leveranciers werken we aan de verduurzaming van groente en fruit door minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en meer bloemen te zaaien. Daarnaast werkt Lidl samen met Nederland Zoemt.

Lidl & Nederland Zoemt

Lidl werkt samen met Nederland Zoemt, een initiatief van Natuur & Milieu, Naturalis, IVN en Landschappen NL. De grootste bedreiging voor de wilde bij is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Het doel van Nederland Zoemt is om structureel meer voedsel en nestgelegenheid in Nederland te realiseren voor wilde bijen. Dit doen ze onder andere door het openbaar groen in gemeentes bij-vriendelijk te maken en heel Nederland bewust te maken voor het belang van de bij. Lidl doneert jaarlijks een bedrag om dit mogelijk te maken. Daarnaast organiseren we statiegeldacties in onze filialen. Dankzij de bijdrage van de klanten aan deze actie hebben we samen met Nederland Zoemt bij-vriendelijke bomen geplant in 10 bij-vriendelijke gemeentes. Ook hebben Lidl en Nederland Zoemt 1500 bloembollen-, en lespakketten samengesteld en uitgedeeld aan basisscholen in Nederland. De leerlingen hebben de bollen geplant en helpen zo de bijen aan voedsel in het voorjaar.

Hoe kunt u de bij helpen?

U kunt de bij helpen door uw tuin of balkon bij-vriendelijk te maken. Wist u dat de bij gek is op lavendel, tijm, salie en marjolein? Dit soort bij-vriendelijke planten en struiken zorgen voor voedselvoorziening voor de bij. Wilt u daarnaast ook de bij helpen aan nestgelegenheid, dan kunt u een bijenhotel installeren. Met deze tips kunt u zelf aan de slag om een bijenhotel te maken. U kunt ook helpen door mee te doen aan de jaarlijkse bijentelling van Nederland Zoemt in april of geld doneren tijdens onze jaarlijkse statiegeldactie die we jaarlijks organiseren. Samen zetten we ons in voor de bij!

 

picture

Statiegeldactie Nederland Zoemt

Tot slot willen we ook in 2020 de bij weer helpen middels het inzamelen van statiegeld waar Nederland Zoemt bloembollenpaketten voor scholen mee samenstelt en uitdeelt aan basisscholen. Dit jaar willen we nog meer scholen bereiken en daarmee nog meer bijen helpen! U kunt ons helpen door tussen 1 april en 30 juni uw statiegeld in onze winkels te doneren. Van dit geld stellen wij zoveel mogelijk bloembollenpakketten samen die we versturen naar basisscholen. Dit helpt de bijen aan voedsel in het voorjaar!

picture