Lidl voor de bij!

Lidl voor de bij!

Lidl komt in actie voor de wilde bij

Lidl komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de wilde bij is in gevaar: de helft van alle 358 soorten die in Nederland voorkomen is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor de biodiversiteit en onze voedselvoorziening. Veel planten in de Nederlandse natuur zijn namelijk afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten en ook veel van ons groente en fruit is hiervan afhankelijk. Samen met leveranciers werken we aan de verduurzaming van groente en fruit door minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en meer bloemen te zaaien. Ook zorgen we voor steeds meer groen rondom onze filialen en distributiecentra. Daarnaast zet Lidl zich samen met Nederland Zoemt in voor de bij.

Lidl & Nederland Zoemt

Lidl werkt al een aantal jaar samen met Nederland Zoemt. Het doel van deze samenwerking is om meer bewustzijn te creëren over het belang van de bij en om meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen te creëren. Zo vragen wij aandacht voor de bij in onze winkels, in onze folder en op onze website. Ook geven we onze klanten tips om hun tuin of balkon meer bijvriendelijk  te maken en roepen we onze klanten op om elk jaar mee te doen met de Nationale bijentelling! We organiseren daarnaast al een aantal statiegeldacties in onze filialen. Dankzij de bijdrage van de klanten aan deze actie in 2018 hebben we samen met Nederland Zoemt 500 bijvriendelijke bomen geplant in 10 bijvriendelijke gemeentes. In het jaar erop hebben we van het geld van de actie 1500 pakketten samengesteld met bijvriendelijke bloembollen en lesbrieven over de bij voor basisscholen. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen al jong leren over de bij en tegelijkertijd is dit dé manier om te zorgen voor meer voedsel voor bijen in het voorjaar. Deze succesvolle actie is in 2020 en 2021 herhaald waarbij we zelfs 2500 scholen hebben kunnen voorzien van een pakket in 2020 en daarna 3500 scholen in 2021. Dit betekent dat we de afgelopen jaren al bijna 1 miljoen bloembollen hebben uitgedeeld aan basisscholen en ongeveer 7500 klassen meer geleerd hebben over de wilde bij! De bloemen komen dit voorjaar op en zijn het eerste voedsel voor de bijen in het voorjaar. Bekijk de video over het succes van deze actie hieronder! 

Gemakkelijk uw tuin bijvriendelijk maken?

Er zijn veel verschillende manieren waarop u uw tuin of balkon bijvriendelijk kunt maken. Bijen halen hun voedsel uit stuifmeel en nectar van bloemen. Wist u dat de bij gek is op lavendel, tijm, salie en marjolein? Ook helpt u de bij door planten te kiezen voor uw tuin of balkon die op verschillende momenten bloeien. Bloembollen die u in de winter plant, geven in het voorjaar het eerste voedsel voor bijen en hommels. Nadat de bollen zijn uitgebloeid, zoekt de bij haar voedsel in andere bloeiende bomen, struiken en bloemen. Zo heeft de bij altijd voedsel in uw tuin en kunt u voor langere tijd genieten van de bloemen in uw tuin of op uw balkon. Naast voedsel hebben bijen ook plekken nodig om nestjes te kunnen maken. Veel bijen maken nestjes in zanderige ondergronden. Dit doen ze het liefst op zonnige plekken. U kunt dus heel gemakkelijk de bij helpen door een plekje in de tuin met zand en op een zonnige plek kaal te houden. Ook zijn er bijen die juist rommelige hoekjes opzoeken om hun nestjes te maken. Door uw tuin dus niet helemaal netjes te maken helpt u deze bijen. Tot slot kunt u de bij ook nog helpen met een zogeheten bijenhotel. Een bijenhotel bestaat uit allemaal kleine buisjes waar bijen hun nestjes in kunnen maken. Met deze tips kunt u zelf aan de slag om een bijenhotel te maken.

Doe mee met de Nationale Bijentelling! 

Om te weten hoe het met de bij gaat, is het belangrijk om het aantal en de soorten bijen te monitoren. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij namelijk beter helpen. Hiervoor hebben we u nodig! Ieder jaar vindt in april de Nationale Bijentelling plaats. Tijdens dit weekend worden door heel Nederland bijen geteld. Dit kunt u heel gemakkelijk doen in uw eigen tuin, op uw eigen balkon of in het park! Dit jaar vind de bijentelling plaats in het weekend van 23 en 24 april. Telt u ook mee? Zowel het bijentelformulier als een bijengids wat u kan helpen de verschillende soorten te herkennen, kunt u hieronder downloaden. 

Kids

Uw kinderen thuis meer leren over de bij?

Het is belangrijk dat ook jonge kinderen leren over het belang van de bij. Dankzij de klanten van Lidl kan Nederland Zoemt elk jaar bijvriendelijke bloembollen uitdelen aan basisscholen met daarbij lespakketten en een werkboekje over de bij. Bent u leerkracht en wilt u dit pakket ook gratis ontvangen of bent u een ouder en zou u het leuk vinden als de school van u kind ook meedoet? Ga dan naar of deel de aanmeldpagina. Wilt u uw kinderen thuis meer leren over de bij? Kijk op nederlandzoemt.nl om de lessen ook thuis te doen. Meer op zoek naar iets leuks wat uw kind kan doen om bezig te zijn met de bij? Download en print dan dit leuke speelboekje of speel het bijenspel.