Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen, duurzaam werken

De bedrijfsprocessen van Lidl kenmerken zich door een efficiënte- en kostenbewuste manier van werken. Dit komt tot uiting doordat we van nature zuinig omgaan met energie en grondstoffen en investeren in een duurzame manier van bouwen en werken. Zo zijn alle medewerkers bij Lidl geschoold om energiebewust te werken. 

Alle filialen aardgasvrij

We investeren continue in het openen van nieuwe filialen en het optimaliseren van bestaande locaties. Dit heeft geresulteerd in een primeur. Als eerste supermarktketen in Nederland zijn al onze winkels volledig aardgasvrij. In de winkels hebben we de aardgasaansluiting vervangen door een elektrische warmtepomp. Deze stap is duurzaam en efficiënt. In plaats van gebruik te maken van twee systemen – aardgas voor verwarming en elektriciteit voor de koeling – voldoet nu één systeem. 

Eerste energiecirculaire filiaal van Nederland

Lidl heeft als eerste supermarktketen in Nederland een energiecirculair filiaal geopend. Dit betekent dat alle energie die door het filiaal wordt verbruikt zelf wordt opgewekt. Hiervoor zijn maar liefst 1766 zonnepanelen verdeeld op het dak en de carports op het parkeerterrein. Lees meer over ‘Lidl Zero’ in Woerden.

Duurzaam distributiecentrum

Ons recent geopende distributiecentrum in Oosterhout voldoet aan de hoogste certificering voor duurzaam bouwen: BREEAM-NL ‘Outstanding’. Vernieuwend bij dit distributiecentrum is het gebruik van een accu. Hiermee kunnen we pieken en dalen op het elektriciteitsnetwerk opvangen met onze duurzaam opgewekte zonne-energie. Verder werken we in ons distributiecentrum in Oosterhout met:

 • 100% regenwater
 • 100% groene stroom
 • 100% natuurlijke koudemiddelen
 • 2700 zonnepanelen
 • Warmte-koude opslag 
 • Accu voor energie opslag 

BREEAM certificering filiaal

Voor onze toekomstige winkel in Eersel streven wij naar de hoogste certificering voor duurzaam bouwen: BREEAM-NL ‘Outstanding’. Opvallend is dat deze score behaald kan worden zonder grote wijzigingen door te voeren in onze blauwdruk voor het bouwkundige en installatietechnische ontwerp van nieuw te bouwen filialen. Zo passen wij standaard de volgende elementen toe:

 • Een warmtepomp die ervoor zorgt dat er geen gasverbruik voor de ruimteverwarming is. 
 • Laadpalen voor elektrisch vervoer
 • Energie- en watermeters voor het monitoren van verbruik 
 • PV-panelen
 • Natuurlijke koudemiddelen 

Wat het project in Eersel uniek maakt is de nauwe betrokkenheid van een ecoloog bij het sloop-, ontwerp- en bouwproces. Deze zorgt ervoor dat de impact op flora en fauna gedurende het totale project beperkt is en de ecologische waarde tijdens gebruik toeneemt. Thema's als biodiversiteit, hittestress en bodeminfiltratie komen sterk terug in het ontwerp voor het buitenterrein van deze winkel.

Op weg naar een circulaire bedrijfsvoering

Volledig aardgasvrije filialen, het eerste energieneutrale filiaal van Nederland, een nieuw duurzaam distributiecentrum; dit zijn allemaal stappen waarmee we op weg zijn richting onze ambitie van een circulaire bedrijfsvoering. De TU Delft heeft Lidl geadviseerd om tot een ‘roadmap’ te komen. Aan de hand van diverse tussenstappen als CO2-neutraal, energieneutraal en fossielvrij, werken we aan het volledig circulair inrichten van onze bedrijfsvoering.