Lidl Urkhovenseweg Eindhoven ‘Mooiste supermarkt van Nederland’

12.11.2020 | Eindhoven

Vandaag is tijdens het Supermarktvastgoedcongres, dat voor de negende keer werd gehouden, Lidl aan de Urkhovenseweg uitgeroepen tot 'de mooiste supermarkt van Nederland'. Deze keer vond het congres in digitale vorm plaats vanwege de coronamaatregelen. Dit jaarlijkse congres wordt georganiseerd door het platform Supermarkt en Ruimte*. Lidl is gekozen uit maar liefst 19 inzendingen namens 9 supermarktformules. Het betreft supermarkten die niet eerder dan 2019 zijn opgeleverd. Lidl behoorde met maar liefst twee filialen bij de vijf genomineerden.

Samenwerking
Lidl Urkhovenseweg is door de jury uitgeroepen tot “mooiste supermarkt van Nederland” van 2020. Het filiaal is gevestigd in een cultuurhistorisch waardevol gebouw met een lange historie. ‘t Karregat was een zeer uitgesproken en bevlogen voorbeeld van de stedenbouwkunde en architectuur in de vroege jaren ’70.

Het vooruitstrevende gebouw van architect Frank van Klingeren bestond uit een grote, open ruimte waarin functies in elkaar overvloeiden. Twee scholen, diverse commerciële voorzieningen zoals een supermarkt en een bibliotheek en allerlei faciliteiten voor de buurt stonden in open verbinding met elkaar. Het gebouw trok direct internationale aandacht, maar helaas heeft de opzet van een vrije ruimte zonder binnenmuren nooit echt goed gewerkt. Hierdoor raakte het multifunctionele gebouw in verval.

Na jaren van leegstand, werd in 2010 het startschot gegeven voor een algehele renovatie waarbij de kenmerken van het gebouw bewaard moesten blijven. Een deel van het gebouw is toen verbouwd tot een basisschool en kinderopvang. Het werk was nog niet af. In 2018 heeft Lidl de handschoen opgepakt door het bestaande filiaal te verbouwen en het in te passen in de bijzondere architectuur van ‘t Karregat.

De omgeving en infrastructuur zijn in samenwerking met de gemeente verbeterd waardoor er een groter parkeerterrein is ontstaan direct in aansluiting op de entree. De parkeergelegenheid, uitstraling en winkelindeling zijn volledig up-to-date. Door de transparante gevels bij de entree en aan de zijkant én de glazen piramides op het dak is het een winkel met veel daglicht geworden waar het voor de klant zeer prettig winkelen is. De uitstraling is krachtig en de bereikbaarheid, logistiek en parkeergelegenheid zijn optimaal.

Bijzonder is vooral de naadloze integratie van een moderne supermarkt in een bestaand gebouw met behoud van de zeer uitgesproken kenmerken. De jury is onder de indruk van deze vorm van duurzaamheid waarbij de tijdsgeest van de vroege jaren ’70 volledig is geïntegreerd met de eisen die 50 jaar later aan een supermarkt gesteld worden. Het gebouw heeft hiermee een tweede leven gekregen waarbij het aanbod aan dagelijkse voorzieningen in Tongelre op een hoger niveau is gekomen. Lidl heeft hiermee volgens de jury laten zien dat ondernemerszin en het streven naar duurzaamheid samen kunnen gaan met monumentenzorg.

Harm van Oorschot, directeur Vastgoed bij Lidl Nederland, is trots op de uitslag: “Dit was een project waarbij we op prettige wijze nauw hebben samengewerkt met de gemeente Eindhoven, architectenbureaus Diederendirrix en En|En en BanBouw. Het gaat hier om een monumentaal gebouw dat we samen met de gemeente opnieuw hebben ingericht. Kenmerkend aan dit gebouw zijn de glazen gevels, de houten dakconstructies en het dak met de paraplu’s in de oorspronkelijke kleuren van kunstenaar Pierre van Soest. Ik ben er trots op dat de jury de bijzondere architectuur heeft herkend en erkend door het toekennen van deze prijs aan Lidl.”

Duurzaam
Het nieuwe filiaal in Eindhoven heeft het hoogst haalbare energielabel en kenmerkt zich door vele milieuvriendelijke en energiezuinige aspecten. Zo is het filiaal voorzien van 460 zonnepanelen en 100% LED-verlichting, wat een fikse energiebesparing oplevert. Het filiaal is volledig aardgasvrij, er is constante monitoring op het energieverbruik en alle medewerkers krijgen scholing om energiebewust te werken. Het afval wordt voor 100% gescheiden.

Jurering
De vijf genomineerde supermarkten zijn geselecteerd op basis van een uitgebreid locatiebezoek en beoordelingen op basis van objectieve criteria. De genomineerde vijf locaties zijn door de voltallige jury bezocht en beoordeeld op functionaliteit en vormgeving. De uitverkiezing heeft als doel om de aandacht voor architectuur en vormgeving bij de ontwikkeling van supermarktvastgoed verder te vergroten.

De vakjury bestaat uit Aart Jan van Duren (Bureau Stedelijke Planning, juryvoorzitter), Peter ter Hark (Retail Prospect), Gertjan Slob (Locatus), Jeroen Verwaaijen (Strabo), Jacqueline van Koningsbrugge (Bridge Vastgoed), Ellen Tak-Zwetheul (Altera Vastgoed) en Kees van Hoek (architect).

 

*Supermarkt en Ruimte is een onafhankelijk platform voor een ieder die zich professioneel bezighoudt met supermarkten en vastgoed. Het platform heeft ruim 900 leden uit alle geledingen van de sector. Supermarkt en Ruimte heeft als belangrijkste doel: kennis delen, netwerken en inspireren.

Contactpersoon


Deel

Bekijk meer