Transparante communicatie richting onze klanten

Keurmerken
Om ons assortiment te verduurzamen werken we voornamelijk met erkende en onafhankelijke keurmerken. Zo werken we toe naar een hoger dierenwelzijn door steeds meer van onze dierlijke producten te laten voldoen aan de eisen van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming en dus ook te voorzien van het keurmerk. In 2022 was 27,3% van onze omzet afkomstig van producten met een duurzaamheidskeurmerk. Klik hier op een van de logo’s voor uitleg over de keurmerken die wij gebruiken en waar ze voor staan. 

MSC-keurmerk

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor wilde vis, schaal- en schelpdieren die afkomstig zijn van duurzame visserij. Het is vergelijkbaar met het ASC-keurmerk voor kweekvis, alleen het MSC-keurmerk is bedoeld voor wilde vis. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.

ASC-keurmerk

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, alleen het ASC-keurmerk is bedoeld voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Het heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen. Het keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.

Weidemelk

Weidemelk is melk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. In de winter staan ze op stal. Buiten lopen is goed voor het welzijn van de koe. Ze hebben de ruimte voor hun natuurlijk graasgedrag. 

1 ster Beter Leven

Het Beter Leven 1 ster kenmerk staat op producten waarbij bij de productie rekening is gehouden met dierenwelzijn. De dieren hebben bijvoorbeeld meer ruimte en afleiding. 

2 sterren Beter Leven

Het Beter Leven 2 sterren kenmerk staat op producten waarbij bij de dieren niet alleen meer ruimte en afleiding hebben, maar ook naar buiten kunnen. Bij de productie is meer rekening gehouden met dierenwelzijn dan producten met 1 ster, maar nog niet zoveel als bij 3 sterren. 

3 sterren Beter Leven

Het Beter Leven 3 sterren kenmerk staat op producten waarbij bij de productie dieren op een diervriendelijke manier worden gehouden. Ze kunnen dus ook altijd naar buiten en kunnen bijvoorbeeld zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen.

Rainforest alliance

Rainforest Alliance is een keurmerk die ecosystemen en mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn beschermt. Het keurmerk omvat verschillende eisen die gaan over goede arbeidsomstandigheden en bescherming van het milieu en natuurbehoud, waaronder met name het behoud van regenwouden. 

UTZ Certified

UTZ Certified is een keurmerk voor koffie en andere producten die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders.

Fairtrade

Het Fairtrade keurmerk richt zich op het versterken van de positie van kleine boeren en arbeiders in de keten en garandeert dat producten voldoen aan de normen voor eerlijke handel. De boeren en telers hebben een eerlijk loon gekregen, en met hun rechten en gezondheid is goed omgegaan. 

Europees keurmerk voor biologische landbouw

Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw, zoals dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn gebruikt en dat er geen genetische modificatie plaats vindt. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk ook gebruikt worden. 

EKO

Het EKO-keurmerk is een keurmerk voor biologische producten in Nederland. Het keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en er vindt geen genetische modificatie plaats.  

PlanetProof

On the way to PlanetProof (voorheen Milieukeur) staat op plantaardige producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten. Het staat voor productie waarbij onder andere weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt, maar er zijn ook criteria voor bijvoorbeeld dierenwelzijn. De criteria hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product of de dienst. 

Vegan

Het veganistische V-label Keurmerk garandeert dat een product geen stoffen met dierlijke afkomst bevat. Dit betekent dus dat een product géén vlees, gevogelte, vis en schelpdieren en ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van dieren bevat, maar ook geen eieren, melk(producten) en honing bijvoorbeeld.

Vegetarisch

Het vegetarische V-label Keurmerk garandeert dat een product géén vlees, gevogelte, vis en schelpdieren en ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van gedode dieren bevat.

Duurzaam verpakt

: Lidl heeft een eigen logo ontwikkeld voor producten die duurzaam verpakt zijn. Dit logo geeft aan dat een product aan een van de volgende criteria voldoet:

o    De verpakking is voor meer dan 80% recyclebaar
o     De verpakking bezit minstens 30% gerecyclede content
o    De verpakking bestaat uit een duurzaam alternatief materiaal (bio-based)
o     Het verpakkingsvolume of –gewicht is met meer dan 10% gereduceerd

Zonder microplastics

Lidl heeft een eigen logo ontwikkeld om duidelijk te zijn over welke producten geen microplastics bevatten. Dit zijn kleine stukjes plastic die soms voorkomen in verzorgingsproducten en die schadelijk zijn voor het milieu. De verschijnt binnenkort op de verpakking.

Gezonde voeding

Nutri-Score
Nutri-Score helpt klanten kiezen voor producten met een betere samenstelling. Dat is vooral handig bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan zoals sauzen, frisdranken, pizza’s en snacks. De score laat zien of het product een betere keuze is in vergelijking met dezelfde soort producten. Je vergelijkt dus ontbijtkoek met ontbijtkoek en niet ontbijtkoek met pastasaus. Zo maak je makkelijker een betere keuze. Je kunt Nutri-Score herkennen aan de kleurenschaal op de voorkant van de verpakking, van A t/m E. Producten met een donker- of lichtgroene A of B score, zijn een betere keuze dan vergelijkbare producten met een geel, oranje of donkeroranje C, D of E score. Een Nutri-Score A of B wil dus niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het de betere keuze is als je het vergelijkt met dezelfde soort producten. Het wordt geadviseerd om producten die een geel, oranje of donkeroranje kleur hebben, met mate te consumeren. Vanaf 1 januari 2024 zal de Nutri-Score officieel worden toegestaan in Nederland. Vanaf dat moment zullen wij steeds meer van onze huismerkproducten van dit voedselkeuzelogo gaan voorzien.

De vezelmeter
Op onze broden is een vezelmeter te vinden. Dankzij de vezelmeter ziet u in één oogopslag hoeveel vezels er in uw brood zitten. De meter is te herkennen aan de afgebeelde aren op de verpakking. Hoe meer ingekleurde aren er op de verpakking staan, hoe meer vezels het brood bevat. We hebben het effect van de vezelmeter op de verkoop van onze broden onderzocht. Dit onderzoek* toont aan dat met de introductie van de vezelmeter de verkoop van onze broden hoog in vezels toenam. Deze toename heeft geleid tot 3,5%** meer vezels per 100 gram verkocht brood.

*Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research en Rijksuniversiteit Groningen als onderdeel van TKI Agri & Food project AF-18060: Transparant, Gezond en Duurzaam, een onderzoeksproject in samenwerking met alle grote Nederlandse supermarkten onder penvoerderschap van CBL.

** Dit percentage is na publicatie van ons duurzaamheidsverslag 2021-2022 gewijzigd en in verdere communicatie houden wij het % aan uit het wetenschappelijke rapport (wordt binnenkort gepubliceerd). 

1 are (Weinig vezels)

1 are (Weinig vezels)

  • Bevat 0-3 gram vezels per 100 gram
  • Bevat 0-1 gram vezels per snee
2 aren (Bron van vezels)

2 aren (Bron van vezels)

  • Bevat 3-6 gram vezels per 100 gram
  • Bevat 1-2 gram vezels per snee
3 aren (Rijk aan vezels)

3 aren (Rijk aan vezels)

  • Bevat 6-8 gram vezels per 100 gram
  • Bevat 2-3 gram of meer vezels per snee
Are

4 aren (Rijk aan vezels)

  • Bevat 8 gram of meer vezels per 100 gram
  • Bevat 3 gram of meer vezels per snee

De Pilot Eco-Score
Lidl is in 2021 in een aantal landen een pilot gestart met de Eco-Score, aan duurzaamheidskeurmerk die op een eenvoudige wijze de ecologische impact van een product weergeeft. Zo staat de letter ‘A’ en kleur groen voor producten met een lage milieu impact, de letter ‘E’ en kleur rood wordt gebruikt bij producten met een hoge milieu impact. Bij de berekening van de Eco-Score wordt er onder andere gekeken naar de gebruikte grondstoffen voor het product, de verwerking van het product, transport en verkoop. Daarnaast wordt er gekeken naar de verpakking, de herkomst, de gevolgen voor biodiversiteit en naar keurmerken zoals ‘biologisch’ en ‘Fairtrade’. Al deze aspecten samen bepalen de score van het product.
 
In Nederland hebben we van augustus 2021 t/m september 2022 een Eco-Score geïntroduceerd op onze thee- en koffieproducten in 7 winkels in de regio Ede/Arnhem/Nijmegen. De pilot met Eco-Score heeft ons geleerd dat Eco-Score een mogelijk middel zou kunnen zijn om consumenten in één oogopslag te laten zien hoe duurzaam een product is. Maar net als elk ander systeem kent de Eco-Score ook nadelen en we staan als Lidl dan ook zeker open voor andere logo’s die de milieu-impact van producten inzichtelijk kunnen maken. Voor een geslaagde introductie van een duurzaamheidslogo is een EU-brede of tenminste nationale uniforme werkwijze en onafhankelijke toetsing nodig. Als Lidl zullen we hier zeker aan bijdragen waar dat kan. Daarnaast zullen wij blijven onderzoeken hoe we de milieu-impact van producten beter transparant kunnen maken en onze klanten kunnen helpen meer duurzame en tevens gezonde keuzes te maken. Om deze reden zijn we bijvoorbeeld aangesloten bij de publiek-private samenwerking ‘Transparant, Gezond en Duurzaam’ waarbij we samen met Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research onderzoeken hoe transparantie gezonde en duurzame keuzes in de supermarkt kan stimuleren.
 

Lees hier meer over dit onderwerp