Keurmerken
Om ons assortiment te verduurzamen werken we voornamelijk met erkende en onafhankelijke keurmerken. Zo werken we toe naar een hoger dierenwelzijn door steeds meer van onze dierlijke producten te laten voldoen aan de eisen van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming en dus ook te voorzien van het keurmerk. In 2023 was 29,5% van onze omzet afkomstig van producten met een duurzaamheidskeurmerk. Klik hier op een van de logo’s voor uitleg over de keurmerken die wij gebruiken en waar ze voor staan.
MSC-keurmerk
Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor wilde vis, schaal- en schelpdieren die afkomstig zijn van duurzame visserij. Het is vergelijkbaar met het ASC-keurmerk voor kweekvis, alleen het MSC-keurmerk is bedoeld voor wilde vis. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.
ASC-keurmerk
ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, alleen het ASC-keurmerk is bedoeld voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Het heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen. Het keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.
Weidemelk
Weidemelk is melk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. In de winter staan ze op stal. Buiten lopen is goed voor het welzijn van de koe. Ze hebben de ruimte voor hun natuurlijk graasgedrag.
Rainforest alliance
Rainforest Alliance is een keurmerk die ecosystemen en mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn beschermt. Het keurmerk omvat verschillende eisen die gaan over goede arbeidsomstandigheden en bescherming van het milieu en natuurbehoud, waaronder met name het behoud van regenwouden.
Europees keurmerk voor biologische landbouw
Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw, zoals dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn gebruikt en dat er geen genetische modificatie plaats vindt. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk ook gebruikt worden.
PlanetProof
On the way to PlanetProof (voorheen Milieukeur) staat op plantaardige producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten. Het staat voor productie waarbij onder andere weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt, maar er zijn ook criteria voor bijvoorbeeld dierenwelzijn. De criteria hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product of de dienst.
Vegan
Het veganistische V-label Keurmerk garandeert dat een product geen stoffen met dierlijke afkomst bevat. Dit betekent dus dat een product géén vlees, gevogelte, vis en schelpdieren en ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van dieren bevat, maar ook geen eieren, melk(producten) en honing bijvoorbeeld.
Vegetarisch
Het vegetarische V-label Keurmerk garandeert dat een product géén vlees, gevogelte, vis en schelpdieren en ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van gedode dieren bevat.
Duurzaam verpakt
: Lidl heeft een eigen logo ontwikkeld voor producten die duurzaam verpakt zijn. Dit logo geeft aan dat een product aan een van de volgende criteria voldoet:
o De verpakking is voor meer dan 80% recyclebaar
o De verpakking bezit minstens 30% gerecyclede content
o De verpakking bestaat uit een duurzaam alternatief materiaal (bio-based)
o Het verpakkingsvolume of –gewicht is met meer dan 10% gereduceerd
Zonder microplastics
Lidl heeft een eigen logo ontwikkeld om duidelijk te zijn over welke producten geen microplastics bevatten. Dit zijn kleine stukjes plastic die soms voorkomen in verzorgingsproducten en die schadelijk zijn voor het milieu. De verschijnt binnenkort op de verpakking.
De vezelmeter
Op onze broden is een vezelmeter te vinden. Dankzij de vezelmeter ziet u in één oogopslag hoeveel vezels er in uw brood zitten. De meter is te herkennen aan de afgebeelde aren op de verpakking. Hoe meer ingekleurde aren er op de verpakking staan, hoe meer vezels het brood bevat. We hebben het effect van de vezelmeter op de verkoop van onze broden onderzocht. Dit onderzoek* toont aan dat met de introductie van de vezelmeter de verkoop van onze broden hoog in vezels toenam. Deze toename heeft geleid tot 3,5%** meer vezels per 100 gram verkocht brood.
*Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research en Rijksuniversiteit Groningen als onderdeel van TKI Agri & Food project AF-18060: Transparant, Gezond en Duurzaam, een onderzoeksproject in samenwerking met alle grote Nederlandse supermarkten onder penvoerderschap van CBL.
** Dit percentage is na publicatie van ons duurzaamheidsverslag 2021-2022 gewijzigd en in verdere communicatie houden wij het % aan uit het wetenschappelijke rapport (wordt binnenkort gepubliceerd).
.