Samenwerken aan meer duurzame keuzes

WWF Partnership

Samenwerken aan meer duurzame keuzes

Lidl heeft in 2024 op internationaal niveau een vijfjarige samenwerking afgesloten met het Wereld Natuur Fonds (WWF), dat naast Nederland nog 30 andere Lidl-landen omvat. In dit partnerschap hebben we ambitieuze doelen gesteld die de hele waardeketen van Lidl raken, om zo de wereldwijde ecologische uitdagingen van onze tijd, zoals biodiversiteitsverlies en klimaatverandering, aan te pakken.

Met steun van WWF willen we meer duurzame keuzes voor onze klanten makkelijk en toegankelijk maken. Ons motto is dan ook ‘Samenwerken aan meer duurzame keuzes’.

Samenwerken aan meer duurzame keuzes

Klimaat

We hebben klimaatdoelen gesteld in lijn met het Science Based Target Initiative 
Klimaatverandering is een grote wereldwijde uitdaging en we zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid hierin. Daarom is het beschermen van het klimaat een prioriteit in ons partnerschap met WWF. Door klimaatdoelen te stellen op basis van het Science Based Targets Initiative (SBTi), zetten we ons in voor een Net Zero-doelstelling. Dit betekent dat we niet alleen onze eigen uitstoot verminderen, maar ook de klimaatimpact van onze hele waardeketen. 

We ontwikkelen een financieringsplan voor klimaat en natuur
Als onderdeel van het partnerschap werken we samen met WWF aan een concept voor klimaat- en natuurgerelateerde financiering, gebaseerd op onze resterende uitstoot. We testen dit idee in de praktijk. Het doel is om niet alleen CO₂ te compenseren, maar ook om de natuur, biodiversiteit en water te verbeteren, met aandacht voor sociale bescherming. Het financieringsplan wordt gekoppeld aan natuurbeschermingsprojecten.
 

Biodiversiteit

We werken aan het identificeren van biodiversiteitshotspots en -risico’s om vervolgens een betrouwbare strategie te implementeren. 
Samen met WWF herzien we onze analyses en doelen met betrekking tot natuurgerelateerde risico’s. Doel hiervan is om een uitgebreidere biodiversiteitsstrategie te ontwikkelen. Dit stelt ons in staat om risico’s, zoals ontbossing en het uitsterven van soorten, binnen onze waardeketen te identificeren en aan te pakken. We richten ons op het vergroten van de veerkracht van waardeketens en regio's met een hoog risico op biodiversiteitsverlies. Voor deze gebieden zullen we specifieke uitvoeringsplannen ontwikkelen.

Water

We werken aan het identificeren van zoetwaterhotspots en -risico's om vervolgens een verantwoorde waterstrategie te implementeren.
Met behulp van de Water Risk Filter tool van WWF herzien we onze analyses en doelen met betrekking tot zoetwaterrisico’s. Doel hiervan is om een uitgebreidere strategie voor verantwoord watergebruik te ontwikkelen. Samen met WWF identificeren we waterrisico's in onze hele waardeketen en pakken we deze aan. Dit is vooral belangrijk voor producten met een hoog risico zoals koffie, groenten en fruit, om problemen zoals waterverontreiniging en -schaarste te voorkomen.

Transparantie

We zetten ons in voor transparantie. Als onderdeel van ons partnerschap met WWF zullen we de geïdentificeerde risico's in onze waardeketen en onze maatregelen om de impact op het milieu te verminderen, bekendmaken in lijn met de EU Ontbossingsverordening.

Grondstoffen

Voor de productie van ons assortiment zijn grondstoffen nodig. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om grondstoffen in te kopen op een sociaal en vanuit milieuoogpunt verantwoorde manier. Dit doen we aan de hand van ons inkoopbeleid en samen met onze leveranciers. In ons partnerschap met WWF willen we zorgen voor de verantwoorde internationale inkoop van kritische grondstoffen en aan het opzetten en uitbreiden van traceerbare, ontbossings- en conversievrije toeleveringsketens. 

Ontbossing- en conversievrije inkoop van grondstoffen
We zetten ons in om kritische grondstoffen, zoals soja, palmolie, cacao, koffie, rundvlees, hout, cellulose en papier, te verkrijgen uit toeleveringsketens waarin geen ontbossing of landconversie heeft plaatsgevonden. Om dit te garanderen, verfijnen we continu ons Inkoopbeleid Grondstoffen. Deze aanpak komt overeen met het Accountability Framework Initiative (AFI) en de EU Ontbossingsverordening (EUDR). Wij zorgen ervoor dat zowel wijzelf als onze leveranciers zich houden aan de einddata* voor ontbossings- en conversievrij zoals vastgesteld door de AFI en EUDR.
*Elke standaard definieert een zogenaamde cut-off datum vanaf wanneer ontbossing en/of conversie voor het verbouwen van grondstoffen op een specifieke locatie verboden is. Deze data verschillen per standaard.

Traceerbaarheid en betrokkenheid van leveranciers
We eisen van alle huidige en nieuwe leveranciers dat ze een beleid opstellen dat ervoor zorgt dat hun activiteiten vrij zijn van ontbossing, landconversie en uitbuiting tegen het einde van boekjaar 2026. Deze verplichting gaat verder dan de wettelijke vereisten. Daarnaast moeten grondstoffen en producten tot op fabrieksniveau kunnen worden getraceerd. Bij grondstoffen met een hoog risico moet de traceerbaarheid helemaal teruggaan tot op het niveau van de boerderij.

Verantwoorde toeleveringsketens voor soja
Als onderdeel van het partnerschap met WWF zetten we ons in om volledig traceerbare sojatoeleveringsketens te creëren die vrij zijn van ontbossing, conversie en uitbuiting. Om dit te bereiken, zullen we de herkomst van soja die direct in onze toeleveringsketen wordt gebruikt (alternatieve eiwitten en sojaproducten) en in het voer van geselecteerde dierlijke producten zoals kip, eieren en varkensvlees, grondig onderzoeken. Deze analyse zal ons helpen gebieden te identificeren waar actie nodig is. Daarnaast zullen we samenwerken met de Collaboration for Forests and Agriculture (CFA) om ontbossing, landconversie en uitbuiting binnen onze eigen sojaleveringsketens te evalueren en aan te pakken. Ons doel is om ervoor te zorgen dat onze sojaleveringsketens op de lange termijn volledig traceerbaar zijn en vrij van ontbossing, landconversie en uitbuiting.

Verantwoorde palm(pit)olie
We verplichten ons om alleen traceerbare palm- en palmpitolie in te kopen die vrij is van ontbossing, landconversie en uitbuiting. Om dit te garanderen moet sinds 2022 100% van onze palm- en palmpitolie die gebruikt wordt in zowel voedingsmiddelen als niet-voedingsproducten voldoen aan de RSPO Segregated of Biologisch (EU) standaard. Daarnaast moet 100% van de derivaten ten minste voldoen aan de RSPO Mass Balance Standard.

Verantwoorde cellulose en papier
Ons doel is om eind augustus 2025 uitsluitend traceerbare, ontbossings-, conversie- en exploitatievrije papier- en celluloseproducten op internationale schaal in te kopen. Om dit te bereiken zullen we de kwaliteit en herkomst van papier- en celluloseproducten analyseren. Deze analyse zal ons helpen een uitgebreide langetermijnstrategie te ontwikkelen met als doel om te zorgen dat alle papier- en celluloseproducten volledig traceerbaar zijn en op verantwoorde wijze worden ingekocht. Dit omvat cellulose en papier in onze eigenmerkproducten, hun labels en verpakkingen in Nederland en alle andere Lidl-landen. De FSC-, FSC-mix-, recycling- en, in uitzonderlijke gevallen, PEFC-standaarden worden geaccepteerd. 

Verantwoorde inkoop van cacao
Ons doel is om volledig traceerbare en duurzame cacaoproducten te verkopen tegen het einde van boekjaar 2027. Om dit te bereiken, zetten we ons al jaren in om het aandeel duurzaam gecertificeerde cacao verhogen tot 100% tegen het einde van 2025. De minimaal geaccepteerde standaarden zijn Biologisch (EU), Rainforest Alliance en Fairtrade. Een belangrijk onderdeel van onze inspanningen is het analyseren van de herkomst van onze cacao. Deze analyse vormt de leidraad voor de ontwikkeling van een uitgebreide strategie voor duurzame cacaobronnen, die we samen met WWF ontwikkelen. Deze strategie omvat: investeren in volledige traceerbaarheid van cacaobonen en cacaoboter; deelnemen aan natuurbeschermingsprojecten in belangrijke of risicovolle teeltgebieden; en de dialoog aangaan met relevante stakeholders door middel van cacao-initiatieven die zich inzetten voor duurzame productie.

Gecertificeerde koffie: koffieproducten en gebrande koffie
In 2024 hebben we ons doel aangescherpt: al onze verkochte koffieproducten dienen een erkend duurzaamheidskeurmerk te dragen. Waar dit voorheen alleen gold voor gemalen koffiebonen, streven we sinds 2024 naar 100% duurzaam gecertificeerde koffieproducten, waaronder koffiecapsules, oploskoffie en cappuccino. De minimaal geaccepteerde certificeringen zijn Biologisch (EU), Rainforest Alliance en Fairtrade.  

Gecertificeerde theeketens
Een ander doel dat ook onderdeel is van onze samenwerking met WWF is het garanderen van volledig gecertificeerde theeproducten. Dit omvat alle zwarte thee, groene thee en rooibosthee van onze eigenmerkproducten in Nederland en alle andere Lidl-landen. Biologisch (EU), Rainforest Alliance en Fairtrade certificeringen zijn de geaccepteerde keurmerken.

Bewuste voeding

Op basis van de wetenschappelijke principes van het "Planetary Health Diet", dat een meer plantaardig dieet aanbeveelt, hebben we de afgelopen jaren ons assortiment uitgebreid met meer plantaardige producten.

Via ons partnerschap met WWF verdiepen we onze toewijding aan duurzamere en gezondere voeding door een strategie te kiezen die voorrang geeft aan plantaardige producten en die erop gericht is de consumptie van dierlijke producten te verminderen. Om dit te bereiken, monitoren en rapporteren we over de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten en nemen we geleidelijk meer duurzame en gezonde plantaardige eiwitproducten op in ons assortiment.

We hebben onszelf als doel gesteld te stellen om onze verkopen beter in lijn te brengen met het Planetary Health Diet: we streven ernaar om 20% meer van de productgroepen plantaardige eiwitten, volkoren granen en groente en fruit te verkopen in 2030 ten opzichte van 2023.

Lidl Nederland heeft nationale doelstellingen gesteld waarmee wij toewerken naar meer duurzame en gezonde verkopen in lijn met het Planetary Health Diet (zie pagina hieronder).

Vis en zeevruchten

Als het gaat om verantwoorde vis en zeevruchten, richten we ons op meer transparantie en traceerbaarheid en op het gebruik van erkende keurmerken zoals MSC, ASC, Biologisch (EU), en GlobalG.A.P. Onze doelen op dit gebied omvatten het hele vis- en zeevruchtenassortiment in Nederland en alle andere Lidl-landen: eigenmerken en A-merken, vast- en actieassortiment.

Transparante en traceerbare vis en zeevruchten
We zetten ons in voor de traceerbaarheid en transparantie van ons hele vis- en zeevruchtenassortiment. Tegen het einde van boekjaar 2024 willen we ervoor zorgen dat alle producten geëtiketteerd zijn en het land van productie, de soort en de vis- of aquacultuurmethode vermelden. We werken ook aan het aantonen van de volledige traceerbaarheid van de toeleveringsketen van vis en zeevruchten. In het geval van aquacultuur omvat dit de traceerbaarheid van de gekweekte soorten en het gebruikte voer. Voor wilde vangsten streven we naar traceerbaarheid door zowel het vissersvaartuig als de specifieke vangstgebeurtenis te onderzoeken.

Gecertificeerde toeleveringsketens voor vis en zeevruchten
Ons doel is om ervoor te zorgen dat 100% van ons hele assortiment vis en zeevruchten afkomstig is van bronnen die zijn geclassificeerd als aanbevolen of acceptabel volgens de criteria van WWF.

WWF classificeert de volgende bronnen als aanbevolen of aanvaardbaar:

  • ‘Groen’ of ‘Geel’ in de VISwijzer (WWF score 1-3)
  • Certificeringen MSC, ASC, Bio, GlobalG.A.P
  • Verbeteringsprojecten voor Visserij (FIP's) en Verbeteringsprojecten voor Aquacultuur (AIP's) ondersteund door WWF

We streven er ook naar om het aandeel vis en zeevruchten afkomstig van bronnen die worden aanbevolen door WWF te vergroten. Deze bronnen worden gedefinieerd als bronnen met een WWF-score van 1-2 (‘Groen’ in de VISwijzer). We zullen deze inspanning meten door bij te houden welk percentage van ons totale volume aan vis en zeevruchten afkomstig is van deze aan te bevelen bronnen.

Circulaire economie & verminderen van voedselverspilling

Om ervoor te zorgen dat grondstoffen op de lange termijn behouden blijven, richten we ons op het verbeteren van de recyclebaarheid van materialen en het minimaliseren van voedselverspilling via ons partnerschap met WWF.

Voedselverspilling bij onze eigen activiteiten
We willen voedselverspilling in onze winkels en distributiecentra verder terugdringen. Om dit te bereiken ontwikkelen we een wereldwijd toepasbare strategie met duidelijke doelen. Onze focus ligt op het minimaliseren van verspilling en het optimaliseren van het gebruik van onverkocht voedsel, inclusief het doneren ervan waar mogelijk. Daarnaast zetten we ons in om regelmatig te rapporteren over voedselverspilling, zowel nationaal als internationaal. Deze verplichting geldt voor onze winkels in Nederland en voor alle Lidl-locaties.

Voedselverspilling in de waardeketen
Bij de productie en verwerking van voedsel ontstaan vaak voedselverliezen. Een deel hiervan kan verder worden verwerkt en zo kunnen we voedselverspilling aanzienlijk verminderen. We zetten ons daarom in om voedselverspilling in onze eigen productieprocessen te identificeren en aan te pakken. De focus ligt op onze eigenmerkproducten. We identificeren en verbeteren de productieprocessen die het meest gevoelig zijn voor voedselverlies door bijproducten.

Recyclebaarheid van verpakkingen en non-food producten
We willen de circulariteit van verpakkingen en non-food producten verbeteren. In 2025 zullen we samen met WWF een circulaire strategie ontwikkelen en implementeren. Deze zal van toepassing zijn op verpakkingen voor eigenmerkproducten en non-food eigenmerkproducten.

Beleid en belangenbehartiging

Door gerichte publieke relaties, communicatie en voorlichting, willen we de industrie en samenleving informeren over belangrijke maatschappelijke onderwerpen, het bewustzijn hierover vergroten en pleiten voor duurzamere inkooppraktijken.

Als onderdeel van deze inspanningen ontwikkelen we een belangenbehartigingsplan op internationaal niveau. Dit plan omvat maatregelen om een constructieve dialoog aan te gaan met belangrijke stakeholders en zal worden uitgevoerd in samenwerking met Lidl en WWF. Onze maatregelen zijn specifiek gericht op de bescherming van klimaat, water en biodiversiteit. Om deze doelen te bereiken is het cruciaal dat we onze deelname aan nationale initiatieven vergroten en onze expertise inzetten om anderen aan te moedigen om samen met ons actief deze doelen na te streven.

Meer informatie

Lees meer over de samenwerking tussen WWF en Lidl op de website van WWF: Partnerschaftsbericht: Lidl International 2024 | WWF Switzerland