Cacao

Cacao

Sinds 2015 is alle cacao voor onze eigenmerk producten voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw; Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified. Ook voldoen alle producten van ons eigen merk Favorina seizoenschocolade (Pasen, Sinterklaas, Kerst) aan de Fairtrade Sourcing Program-voorwaarden voor cacao. 

Vaak werken kleinschalige cacao boeren samen in coöperaties; zo hebben zij een schaalvoordeel, toegang tot trainingen via certificeringsprogramma’s en een sterke positie in de productieketen. Daarnaast worden boeren in de cacaoteelt steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. De cacaoboeren hebben te maken met extreme weerswisselingen die negatieve gevolgen voor de cacao-oogst hebben. Internationaal erkende keurmerkorganisaties zetten zich actief in om de kleine cacaoboeren weerbaarder te maken voor de effecten van klimaatverandering.

Procacao project

picture

  In samenwerking met GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) is Lidl in 2012 de landbouwschool ‘PROCACAO’ gestart. Het doel van deze landbouwschool is een meer duurzamere cacaoproductie in Ivoorkust. De focus van het erkende opleidingscentrum liggen in het doorgeven van duurzamere en milieuvriendelijkere teeltmethoden door goede landbouwpraktijken, bedrijfseconomische kennis en voorlichting op het gebied van maatschappelijke thema's. Hierbij vindt ook landbouwpraktijkonderwijs plaats, zodat de opgedane kennis direct in de praktijk toegepast kan worden. Doel van het opleidingscentrum is om de cacaoboeren een intensieve opleiding te bieden om hun levensomstandigheden te verbeteren en de teelt van cacao ook voor toekomstige generaties aantrekkelijk te maken. Inmiddels hebben al meer dan 18.000 cacaoboeren scholing ontvangen.

picture

Way To Go!

Lidl Nederland en België hebben hun eigen duurzame ‘Way to Go’ chocoladereep op de markt gebracht. De cacao voor de Way to Go repen wordt rechtstreeks van de boeren via Fairtrade coöperatie Kuapa Kokoo in Ghana ingekocht. Door een extra premie bovenop de Fairtrade premie aan Kuapa Kokoo te betalen, kunnen boeren werken aan het verhogen van hun inkomen. De extra premie die Lidl betaalt bovenop de Fairtrade premie is de zogeheten ‘income improvement premie’. Met de premie wordt geïnvesteerd in verschillende projecten. Hierdoor kunnen boeren ook inkomsten verwerven uit andere activiteiten en hun cacao-opbrengst op duurzame wijze verhogen.