Koffie

Koffie

Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de koffieteelt. Een belangrijk aspect hierbij is de samenwerking met internationaal erkende keurmerkorganisaties als Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch en UTZ Certified. De doelstelling om alleen nog 100% gecertificeerde koffie van het eigenmerk Bellarom te verkopen hebben wij in 2018 behaald. Dit betekent dat als u bij Lidl voor koffie kiest, u altijd een duurzamer product koopt! 

Ruwe koffiebonen vormen de grondstof voor onze eigenmerk koffieproducten. Het grootste deel van de koffiebonen wordt op plantages in Midden- en Zuid-Amerika verbouwd. Wereldwijd zijn er meer dan 25 miljoen, veelal kleinschalige boeren, werkzaam in de koffieteelt. De effecten van klimaatverandering in de koffieteelt zijn helaas merkbaar. Langdurige regenperiodes en hoge temperaturen komen steeds vaker voor en hebben negatieve gevolgen voor de koffieoogst. Internationaal erkende keurmerkorganisaties zetten zich actief in om de kleine koffieboeren weerbaarder te maken voor de effecten van klimaatverandering.

ONDERSTEUNEN KOFFIEBOEREN IN BOLIVIA 

Naast dat  we onze koffie verduurzamen middels keurmerken, werken we aan een project in Bolivia waarbij we de koffieboeren ondersteunen middels een “train the trainer” initiatief van Fairtrade. Het doel is het verbeteren van de teeltmethoden en daarmee het verhogen van de productieopbrengsten. Hiervoor zijn 30 vrouwelijke ‘trainers’ aangewezen uit 8 boerencoöperaties. Zij hebben praktische en theoretische trainingen ontvangen. Middels demonstratievelden zijn nieuwe teeltmethoden geïntroduceerd door de ‘trainers’. Ongeveer 300 kleinschalige boeren hebben deelgenomen aan de trainingen en al binnen twee jaar lieten deze nieuwe methoden hogere productieopbrengsten zien.