Voedselverspilling Tegengaan
Voedeselverspilling tegengaan

Voedselverspilling tegengaan
Als efficiënte en kostenbewuste organisatie houden wij van nature niet van verspillen. Daarom stemmen we vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af en zoeken we naar een nieuwe bestemming voor het voedsel dat we desondanks toch nog overhouden in onze winkels. Ons doel is om voedselverspilling met 50% te verminderen in 2030*. Dit doen we door te voorkomen dat er voedsel overblijft en door alles wat toch overblijft een bestemming te geven. Daarbij zoeken we altijd eerst naar een oplossing voor menselijke consumptie en als dat niet kan verwerken we het tot veevoer. Lidl is aangesloten bij Stichting “Samen Tegen Voedselverspilling”. Met andere partijen uit de voedselketen delen wij de intentie om de verspilling van voedsel te minimaliseren, in de keten en bij de consument. Hier dragen we actief aan bij met allerlei initiatieven en in 2022 hebben we al 31% minder verspilling bereikt. Zo verkochten we in 2021 en 2022 samen verkochten we ruim 12 miljoen Verspil Mij Niet-producten. Dit staat gelijk aan 5,6 miljoen kilo voedsel dat niet is verspild.

Het betrekken van de consument
Van boer tot bord: in de gehele voedselketen wordt voedsel verspild. Bij de consument thuis vindt het grootste deel van voedselverspilling plaats. Ook daar willen we klanten inspireren minder voedsel te verspillen. Daarom lanceerde we in de aanloop naar de nationale Verspillingsvrije Week 2022 een spaaractie voor vershoudbakjes. In onze folders besteden wij ook regelmatig aandacht aan voedselverspilling en belichten we initiatieven. 

Samen met het Voedingscentrum hebben wij een website voor consumenten ontwikkeld: verspilmijniet.nl. Hier vindt u simpele praktische tips, recepten en uitleg over hoe u minder voedsel kunt verspillen. Ontdek alle tips, recepten & meer op onze website!

Naar de toekomst toe blijven we ons inzetten om de hoeveelheid voedselverspilling in onze winkels steeds verder terug te dringen. Zo hebben we onze groente- en fruit donatie aan Voedselbanken Nederland opgehoogd naar 600.000 kilo per jaar. Dit zijn 1,3 miljoen verse groente- en fruitporties. We blijven ons focussen op het verminderen van overgebleven voedsel en onderzoeken hoe we dat wat toch overblijft kunnen verwerken tot veevoer. 

*In lijn met SDG 12.3 sluiten we ons aan bij het doel om voedselverspilling met 50% te verminderen in 2030 t.o.v. 2015. Lidl monitort voedselverspilling sinds 2018, daarom is dat ons referentiejaar voor het monitoren van onze voortgang.

https://youtu.be/3eefAT5MBds

Samen duurzaam

Voedselverspilling

Lees hier meer over hoe wij grondstoffen sparen: