Zero Waste
plastic

Reststromen hergebruiken 
Op ons kantoor, in onze distributiecentra en in onze filialen ontstaan reststromen die we willen hergebruiken. Denk aan papier, hout, folie en plastic, maar ook aan organisch afval. Als discounter gaan we hier van nature zuinig mee om en we proberen allereerst zo min mogelijk grondstoffen en materialen te gebruiken. De reststromen die er wel zijn, proberen we zoveel mogelijk te hergebruiken. Door deze stromen zorgvuldig te scheiden, blijven ze van hoge kwaliteit en zijn ze beter geschikt voor recycling.

Certificaat

Zero Waste goud certificaat 
In 2023 hebben we ons doel behaald om minimaal 95% van al onze reststromen te hergebruiken of recyclen. Over 2023 zijn we gemiddeld uitgekomen op 4,5% restafval. Hiermee zijn we als eerste supermarkt in Nederland het Road to Zero Waste goud certificaat ontvangen door de TÜV SÜD volgens onderliggende standaard DIN SPEC 91436. Het certificaat is het resultaat van onze jarenlange inzet voor preventie (zo min mogelijk materialen gebruiken), dan hergebruik en dan recycling. We verzamelen en repareren bijvoorbeeld kapotte pallets. Van ons houtafval worden onder andere palletklossen gemaakt, die worden gebruikt voor de reparatie van de kapotte pallets. Oude bedrijfspolo’s zijn gerecycled als isolatiemateriaal voor nieuwbouw van filialen en leveranciers gebruiken op ons verzoek enkel nog een transparante, goed recyclebare folie voor pallets. Steeds vaker sluiten we zelf de kringloop door met gebruik van onze reststromen nieuwe verpakkingsmaterialen te maken. Voorbeelden zijn nieuwe kartonnen dozen, PET flessen, bloemenemmers en sealfolies. Ook zetten we veel in op campagnes en trainingen voor onze collega’s en zoeken we samen oplossingen met andere partijen in onze keten.

karton

Het sluiten van de kringloop samen met onze partners
Goede inzameling staat aan de basis van het succes. In de winkels zamelen we alle stromen apart in, en deze gaan retour naar het DC van Lidl. Daar sorteren we de verschillende reststromen. Samen met partners en leveranciers komen we tot inventieve oplossingen en duidelijke afspraken. Bewustzijn onder de medewerkers vergroten we door onder meer campagnes en trainingen voor medewerkers van het DC, de winkel en het kantoor. In de keten zoeken we altijd naar nieuwe mogelijkheden om hergebruik verder te vergroten. In 2022 zijn we begonnen met het gescheiden inzamelen van plastic, blik en drankkarton (PBD) op al onze DC’s en (regio) kantoren. Vanaf januari 2023 zijn we hiermee begonnen in onze filialen. Daarnaast zijn onze kassabonnen sinds 2022 recyclebaar (FSC-gecertificeerd).