Ambities Lidl ten aanzien van de eiwittransitie
Om in de toekomst de groeiende wereldbevolking op een gezonde manier te kunnen voeden binnen de grenzen van de aarde, is het van groot belang dat we minder dierlijke eiwitten gaan eten. Daarom hebben wij onszelf een ambitieuze doelstelling gesteld: in 2030 willen we dat 60% van onze eiwitverkopen afkomstig is van plantaardige eiwitten. In 2023 was de verhouding over de verkoop van ons vaste assortiment 61% dierlijk eiwit en 39% plantaardig eiwit op basis van de Eiweet methode1. Als tussenstap streven we naar 50% plantaardige eiwitverkopen in 2025.
Aanbod plantaardige producten
Om onze doelstelling te realiseren, breiden wij ons aanbod van vegetarische en vegan producten steeds verder uit. Het afgelopen jaar hebben we onder andere een vegetarische paté en een maaltijdsalade met vegan kip geïntroduceerd. Ook hebben wij als eerste supermarkt onze verspakketten standaard vegetarisch gemaakt: we maken het hierdoor voor onze klanten écht gemakkelijk om vegetarisch te koken en laten zien dat het niet meer de standaard is om te koken met vlees.
Plantaardige basisboodschappen altijd even laag of lager geprijsd
Vanuit Lidl zetten we al langer in op lage prijzen van vegetarische en plantaardige producten. Uit het onderzoek van Proveg in 2024 kwam naar voren dat vleesvervangers vaak al wel goedkoper zijn dan hun dierlijke tegenhangers, maar dat dit nog niet geldt voor andere plantaardige producten zoals zuivelvervangers. Juist prijs blijkt uit onderzoek van het Smart Protein Project een belangrijke factor voor consumenten om wel of niet voor plantaardige producten te kiezen. Daarom zijn onze plantaardige basisboodschappen altijd even laag of lager geprijsd3. Het gaat hierbij om ongeveer 30 producten waaronder niet alleen alle vleesvervangers, maar ook zuivelvervangers zoals plantaardige kwark, yoghurt, kaas en haverfraîche als vervanger voor crème fraîche. Onze klanten kunnen hierdoor altijd voor dezelfde prijs voor plantaardig kiezen. Een plantaardige levensstijl is op deze manier vanaf nu echt betaalbaar en toegankelijk voor iedereen.
Marketing- en promotiebeleid plantaardige producten
Lidl zet actief in op een steeds betere verhouding van aanbiedingen op dierlijke versus plantaardige producten. Zo hebben wij al minder vleesaanbiedingen op jaarbasis dan andere supermarkten wat terug te zien is in de foldertellingen die regelmatig gedaan worden vanuit Wakker Dier. Twee keer per jaar hebben wij een vleesvrije huis aan huis folder. In deze folders staan geen aanbiedingen voor vlees, maar ook geen producten waar vlees een onderdeel van is (zoals maaltijdsalades of pizza’s met vlees). Daarnaast hebben we in deze vleesvrije folders ook alleen vegetarische en plantaardige recepten staan. Ons doel is dat eind 2025 naar verhouding 50% van onze eiwitaanbiedingen afkomstig is van plantaardige eiwitbronnen.
Vegetarische recepten
Wij ontwikkelen volop nieuwe vegetarische en plantaardige recepten. Deze zijn te vinden op onze receptenwebsite. In 2023 was iets meer dan 20% van onze hoofdmaaltijden op de website vegetarisch, inmiddels is dit bijna 30%. Daarnaast is altijd de helft van de recepten die wij promoten op het receptenbord in onze winkels vegetarisch.
Verhogen zichtbaarheid vleesvervangers: experiment locatie vleesvervangers
Het plaatsen van een vleesvervanger direct naast het alternatieve vleesproduct zou een effectieve strategie kunnen zijn om onze klanten op de winkelvloer meer te verleiden om te kiezen voor vleesvervangers in plaats van vlees. In samenwerking met de Wageningen Universiteit en het World Resource Instituut hebben wij een pilot opgezet waarbij we vier van onze vleesvervangers (vegan rulgehakt, vegan shoarma, vegetarische hamburger en vegetarische kipstukjes) in een grotere verpakking in het vlees schap hebben geplaatst direct naast de dierlijke referent. De pilot vond gedurende een half jaar plaats in ongeveer 70 Lidl winkels in regio Almere. De pilot heeft gezorgd voor een toename van 7% in het verkoopvolume van onze vleesvervangers, waarvan een deel te verklaren was door de introductie van de vleesvervangers in een grotere verpakking. Helaas nam de verkoop van vlees niet af. We hebben ervoor gekozen om de vleesvervangers in een grotere verpakking aan te bieden in al onze winkels en blijven op zoek naar manieren om de zichtbaarheid van onze vlees- en zuivelvervangers verder te verhogen.
1 We hebben onze verhouding uitgerekend over ons vaste assortiment volgens fase 2 van de Eiweet methodiek. We zijn hierbij zoveel mogelijk uitgegaan van de daadwerkelijke eiwitgehalten in onze producten. Voor groenten, fruit en eieren hebben wij een standaard eiwitpercentage aangehouden op basis van het Voedingscentrum of het Nederlands Voedingsstoffenbestand. Op dit moment rapporteren wij enkel over ons vaste assortiment, dit betreft meer dan 90% van ons totale verkochte volume. De benoemde cijfers geven dan ook een eerste inzicht in onze eiwitverhouding. We blijven ons inzetten voor de verdere doorontwikkeling van de Eiweet methodiek .
2Het verschil in CO2-uitstoot van de gehaktmix t.o.v. de regulier rundergehakt is berekend aan de hand van de Nederlandse database Milieubelasting voedingsmiddelen van het RIVM en de uitstoot van CO2-equivalenten van het erwteneiwit.
3Plantaardige basisboodschappen zijn hetzelfde of lager geprijsd als het dierlijke referent op basis van de kiloprijs om zo een eerlijke vergelijking te maken. Plantaardige producten worden gekoppeld aan een vergelijkbaar dierlijk product dat, indien mogelijk, zoveel mogelijk in eenzelfde gewichtsrange zit (- of +50%). Voor de verschillende vlees- en zuivelbasisproducten is tenminste één plantaardig product gelijk of lager geprijsd. Het dierlijke product 'yoghurt' is bijvoorbeeld gelijkgesteld aan één plantaardig alternatief, namelijk aan soja yoghurt.