Eieren

Eieren

Ei

Dier- en milieuvriendelijk eierschap

We hebben bij Lidl vier soorten eieren: scharrel, vrije uitloop, biologisch én het duurzame Kipster-ei! Daarnaast hebben we producten die ei bevatten, zoals mayonaise, koekjes en broodsalades. Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland. Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de eierproductie. We ondersteunen de inspanningen van keurmerkorganisaties zoals het Beter Leven keurmerk en biologische landbouw door gecertificeerde eieren aan te bieden. Kippen krijgen zo meer ruimte en afleidingsmateriaal en hebben toegang tot een uitloop. Sinds 2020 voldoen al onze eieren in het vaste assortiment aan minimaal 1-ster van het Beter Leven-keurmerk. Dit niveau zien wij als een minimum standaard en zullen wij de komende jaren continueren. Daarnaast is voor de producten die ei bevatten minimaal scharreleieren gebruikt. Op steeds meer van deze producten staat het Beter Leven keurmerk, dat betekent dat er gebruik is gemaakt van vrij uitloop eieren.

Witte eieren

Lidl verkoopt alleen witte eieren. Want kippen die witte eieren leggen, zijn kleiner en hebben minder (milieubelastend) voer nodig hebben dan kippen die bruine eieren leggen. Wist je dat maar liefst 70% van de totale CO2-impact van de productie van eieren afkomstig is van het veevoeder dat de dieren eten? Door te kiezen voor een ras dat minder veevoer nodig heeft, kunnen we de CO2-impact dus 

Kipster

Duurzaam Kipster-ei voor iedereen

Kipster is een uniek concept waarbij rekening gehouden is met mens, dier en milieu. Op de Kipster-boerderij kunnen kippen lekker rondscharrelen in een bosrijke omgeving, met veel daglicht en frisse buitenlucht. De kippen worden gevoerd met reststromen uit bakkerijen en uit onze eigen Lidl-filialen. Op deze manier voorkomen we verspilling én hoeft goede landbouwgrond niet ingezet te worden voor de productie van diervoeder.

De toezegging van Lidl om vijf jaar lang de eieren af te nemen gaf Kipster de financiële zekerheid om de boerderij te realiseren. Tegelijkertijd maakt een lange termijntoezegging het moment dat de eieren in de schappen liggen extra spannend: koopt de klant het Kipster-ei? Het goede nieuws is: onze klanten kiezen voor Kipster. In Nederland staan op dit moment zelfs al twee stallen van Kipster: in Venray en in Beuningen. Ook wordt er een Kipsterstal geopend in België. Samen maken we het duurzame Kipster-ei voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. Lees meer over Kipster op www.kipster.nl.

Leeswijzer ei-code

Alle eieren die we verkopen zijn, zoals wettelijk voorgeschreven, voorzien van een zogenaamde ‘eicode’.  Aan de hand van deze code kan worden gezien uit welk land het ei komt en wat het houderijsysteem is.