Ontbossing
Ondanks dat bossen van vitaal belang zijn voor menselijk leven, worden ze in een alarmerend tempo verwoest. Landbouw is een van de voornaamste veroorzakers van wereldwijde ontbossing en de vernietiging van natuurlijke ecosystemen, met name in de tropische gebieden van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Het tegengaan van ontbossing is een belangrijk onderdeel van de bescherming van biodiversiteit. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om te zorgen dat onze toeleveranciersketens niet bijdragen aan ontbossing.
Ons doel is om in 2025 hoog-risicoproducten enkel nog uit gebieden te halen waar geen ontbossing plaatsvindt. We brengen daarom de herkomst in kaart van producten met een hoog risico op verlies van biodiversiteit. De grondstoffen die prioriteit hebben zijn soja, palmolie, cacao, rundvlees en cellulose (papier en karton). Bij deze producten is het risico op ontbossing het grootst en hebben we een inkoopbeleid opgesteld. Verder zijn we sinds 2022 gestopt met het aanbieden van rundvlees uit Zuid-Amerika in ons vaste assortiment en vanaf eind 2023 zijn we hiermee ook gestopt in ons actie-assortiment.
Duurzame productie in Nederland
We certificeren al onze producten van Nederlandse bodem zoveel mogelijk volgens topmerken, zoals ons groente en fruit, maar ook steeds meer van ons zuivel. Sinds begin 2023 is alle ongesneden groente en fruit van Nederlandse bodem On the Way to PlanetProof of biologisch gecertificeerd. Ook gesneden groente en fruit is waar mogelijk steeds vaker PlanetProof gecertificeerd. Met deze keurmerken dragen wij bij aan het bevorderen van de biodiversiteit binnen de landbouw. Sinds 2022 zijn al onze filialen biologisch gecertificeerd. Daardoor kunnen we nu ook onverpakte biologisch gecertificeerde groente en fruit verkopen. In 2024 breiden we ons biologische assortiment verder uit en gaan we onze biologische producten ook meer promoten. Verder laat onderzoek van de Consumentenbond* zien dat biologische producten bij Lidl Nederland 18% goedkoper zijn dan bij andere supermarkten. Ook is bijna 20% van ons groente- en fruitaanbod al biologisch. Zo maken we biologisch betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. In 2024 hebben we ons gecommitteerd aan een concrete doelstelling: in 2026 hebben we onze omzet van biologisch vers AGF verdubbeld t.o.v. van 2022. Hierbij zal het omzetaandeel van ruim 4% naar ruim 8% groeien. Ons omzetaandeel biologisch van het totale assortiment was in 2023 2,7%.
*Prijzen van biologische voeding | Consumentenbond
Gewasbeschermingsmiddelen verminderen
Gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden) worden gebruikt om planten of plantaardige producten te beschermen tegen ziekten zoals schimmels of plagen. Het gebruik ervan kan echter risico’s opleveren voor de biodiversiteit en de volksgezondheid. Bij Lidl hebben we al langere tijd doelstellingen voor de vermindering van gewasbeschermingsmiddelen die veel verder gaan dan de huidige Europese regelgeving. Zo zijn we in 2017 al gestart met onze leveranciers van groenten en fruit van Nederlandse bodem om te verduurzamen.
Onze doelen voor de vermindering van gewasbeschermingsmiddelen:
• Levensmiddelen zo veel mogelijk vrij van residuen aan te bieden.
• Het aangetoonde gehalte van het residu van een werkzame stof mag maximaal een derde van het wettelijke maximale gehalte bedragen.
• De som van de procentuele belasting van de wettelijke maximale hoeveelheid van alle aangetoonde residuen van werkzame stoffen mag maximaal 80 procent bedragen.
• Het aantal residuen van werkzame stoffen mag maximaal vier bedragen.