Gezonde keuzes

Verhogen verkoop Schijf van Vijf producten
Wij voelen ons verantwoordelijk om onze klanten te helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Als beste supermarkt in groente en fruit, vinden we het belangrijk om bij te dragen aan het verhogen van de groente- en fruitconsumptie en van andere producten uit de Schijf van Vijf, zoals vezelrijke producten en ongezouten noten. Op dit moment voldoet 36% van de verkopen van onze eigenmerkproducten en A-merken van het vaste assortiment aan de criteria van de Schijf van Vijf*. Dit aandeel willen we verhogen naar minimaal 38% in 2025. Hiervoor werken we onder andere aan productverbetering, maar ook het inzetten van marketingmiddelen om de verkoop van gezonde producten te verhogen. Zo verkopen wij sinds begin 2023 geen ongezonde producten meer bij onze kassa’s.

Beleid gezondheid en kinderen 
Lidl heeft beleid specifiek gericht op de gezondheid van kinderen. Zo hebben we beleid gericht op de promotie van producten richting kinderen: er staan geen kinderfiguren op ongezonde producten en we hebben ook geen marketing gericht aan kinderen waarin ongezonde producten voorkomen. Natuurlijk verkopen we, in lijn met de Nederlandse wetgeving, geen alcohol aan jongeren jonger dan 18 jaar. Ook verkopen we geen energiedrankjes aan kinderen onder de 14 jaar. Daarnaast hebben wij geen aanbiedingen op suikerhoudende dranken gericht op kinderen (in verpakkingen kleiner dan 200 ml). Deze producten komen dan ook niet terug in onze folders, tv- en radiocommercials. Vanaf 2023 zullen wij helemaal geen reclame gericht aan kinderen meer inzetten voor ongezonde eigenmerkproducten. Het betreft hierbij de reclameactiviteiten op de televisie, radio, social media en in onze reclamefolders.

*Rapportage op basis van onze verkopen in boekjaar 2022 (maart 2021 t/m februari 2022)

Gezonde voeding

Educatie over gezonde voeding op basisscholen
Sinds 2022 is Lidl partner van het Voedseleducatie Platform (VEP), waarin de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap (WUR), het onderwijs en maatschappelijke organisaties in een Publiek Private Samenwerking (PPS) samenwerken aan objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen. De missie van het VEP is om alle kinderen voedselvaardig te maken. Twee lesprogramma’s waaraan het Voedseleducatie Platform werkt zijn Smaaklessen en Smaakmissies. Beide programma’s zijn gericht op kinderen van groep 1 t/m groep 8 en zijn erop gericht om op een speelse manier meer te leren over eten. Elk jaar organiseert het VEP het landelijke Kok in de Klas event waarbij koks uit heel Nederland kinderen van de basisschool helpen bij het ontdekken van nieuwe smaken en producten en in de klas samen gaan koken. In 2022 doneerden we ruim 200 boodschappenpakketten voor dit evenement. Een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en objectiviteit van het VEP. 

Meer informatie: www.voedseleducatieplatform.nl

Vezelmeter
Op onze broden staat een vezelmeter. Dankzij de vezelmeter kunt u in één oogopslag zien hoeveel vezels er in uw brood zitten. U kunt de vezelmeter herkennen aan de afgebeelde aren op de verpakking. Hoe meer ingekleurde aren er op de verpakking staan, hoe meer vezels het brood bevat. We hebben het effect van de vezelmeter op de verkoop van onze broden onderzocht. Dit onderzoek* toont aan dat met de introductie van de vezelmeter de verkoop van onze broden hoog in vezels toenam. Deze toename heeft geleid tot 3,5%** meer vezels per 100 gram verkocht brood.

*Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research en Rijksuniversiteit Groningen als onderdeel van TKI Agri & Food project AF-18060: Transparant, Gezond en Duurzaam, een onderzoeksproject in samenwerking met alle grote Nederlandse supermarkten onder penvoerderschap van CBL.

Gezonde voeding

Nutri-Score
Nutri-Score helpt klanten kiezen voor producten met een betere samenstelling. Dat is vooral handig bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan zoals sauzen, frisdranken, pizza’s en snacks. De score laat zien of het product een betere keuze is in vergelijking met dezelfde soort producten. Je vergelijkt dus ontbijtkoek met ontbijtkoek en niet ontbijtkoek met pastasaus. Zo maak je makkelijker een betere keuze. Je kunt Nutri-Score herkennen aan de kleurenschaal op de voorkant van de verpakking, van A t/m E. Producten met een donker- of lichtgroene A of B score, zijn een betere keuze dan vergelijkbare producten met een geel, oranje of donkeroranje C, D of E score. Een Nutri-Score A of B wil dus niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het de betere keuze is als je het vergelijkt met dezelfde soort producten. Het wordt geadviseerd om producten die een geel, oranje of donkeroranje kleur hebben, met mate te consumeren. Vanaf 1 januari 2024 zal de Nutri-Score officieel worden toegestaan in Nederland. Vanaf dat moment zullen wij steeds meer van onze huismerkproducten van dit voedselkeuzelogo gaan voorzien.

** Dit percentage is na publicatie van ons duurzaamheidsverslag 2021-2022 gewijzigd en in verdere communicatie houden wij het % aan uit het wetenschappelijke rapport (wordt binnenkort gepubliceerd). 

Lees hier meer over dit onderwerp: