Nutri-score

Nutri-Score: kijk, vergelijk en kies 
Nutri-Score helpt klanten kiezen voor producten met een betere samenstelling. Dat is vooral handig bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan zoals sauzen, frisdranken, pizza’s en snacks. De score laat zien of het product een betere keuze is in vergelijking met dezelfde soort producten. Je vergelijkt dus ontbijtkoek met ontbijtkoek en niet ontbijtkoek met pastasaus. Zo maak je makkelijker een betere keuze. 

Je kunt Nutri-Score herkennen aan de kleurenschaal op de voorkant van de verpakking, van A t/m E. Producten met een donker- of lichtgroene A of B score, zijn een betere keuze dan vergelijkbare producten met een geel, oranje of donkeroranje C, D of E score. Een Nutri-Score A of B wil dus niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het de betere keuze is als je het vergelijkt met dezelfde soort producten. Het wordt geadviseerd om producten die een geel, oranje of donkeroranje kleur hebben, met mate te consumeren.

                        Met Nutri-Score kun je dezelfde soort producten vergelijken.                                                                           Je vergelijkt ontbijtkoek dus niet met pastasaus.

Nutriscore
Nutriscore berekent

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?
De Nutri-Score wordt per product bepaald met behulp van een algoritme. Uit de berekening komt een totaalscore voor een product. Bijvoorbeeld een donkergroene A of oranje D. De score geeft aan of het product een betere samenstelling heeft in vergelijking met dezelfde soort producten.

-    Een product krijgt pluspunten voor: eiwit, vezels, fruit, groente en peulvruchten. 
-    Een product krijgt minpunten voor: energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout. 

Wil je precies weten wat er in het product zit? Kijk dan naar de ingrediëntentabel op de achterkant van het product. 

Schijf van Vijf

Nutri-Score in aanvulling op de Schijf van Vijf 
De Schijf van Vijf is en blijft leidend voor een gezond voedingspatroon. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je de voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Kijk daarom eerst of het product in de Schijf van Vijf staat. Nutri-Score is een aanvulling op de Schijf van Vijf als handig hulpmiddel, vooral voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan zoals sauzen, frisdranken, pizza’s en snacks.

Nutri-Score: wat is de aanpak van Lidl? 
Nutri-Score is ontwikkeld door internationale, onafhankelijke voedingsdeskundigen in overleg met consumentenadvocaten en vertegenwoordigers van de voedingsindustrie. Het is gekozen door de Rijksoverheid als hét voedselkeuzelogo van Nederland dat zal worden ingevoerd vanaf 1 januari 2024. Vanaf dat moment zal Lidl ook steeds meer eigenmerkproducten van Nutri-Score voorzien. Ook werkt Lidl toe naar het opstellen van een doelstelling op basis van de Nutri-Score. Deze verwachten wij in 2024 te publiceren. 

Wil je meer weten over de Nutri-Score? Bekijk dan hier de FAQ van de overheid. 

Lees hier meer over dit onderwerp: