Risicoanalysen en transparantie
Wij houden continu bij welke risico’s op mensenrechtenschendingen er zijn of kunnen optreden bij de productie van producten van onze eigenmerkproducten. We kijken hierbij naar sociale risico’s in verband met veiligheid en gezondheid op het werk, vrijheid van vereniging, non-discriminatie, lonen en inkomens, en kinder- of dwangarbeid. De risicoanalyses worden gedaan op basis van verschillende indexen, waaronder de Global Slavery Index. Daarnaast gaan we continu in gesprek met externe stakeholders en winnen we de expertise in van maatschappelijke organisaties, vakbonden en andere deskundigen. Voor de door ons geïdentificeerde risico's op mensenrechtenschendingen nemen we effectieve maatregelen. Om het beschermen van mensenrechten in onze productieketens te verbeteren werken we samen met onze leveranciers, maatschappelijke organisaties en vakbonden. Daarnaast zijn we actief betrokken bij verschillende initiatieven en diverse samenwerkingsverbanden.
Geen kinderarbeid
Geen discriminatie
Geen discriminatie
Geen gedwongen arbeid
Geen gedwongen arbeid
Eerlijke beloning
Eerlijke beloning
Veilig werken
Veilig werken
Vrijheid van vereniging
Vrijheid van vereniging
Human Rights Impact Assessments & actieplannen
De Lidl-groep heeft zich gecommitteerd om jaarlijks drie Human Rights Impact Assessments (HRIA) uit te voeren in toeleveringsketens met een hoog risico op mensenrechtenschendingen, in lijn met internationaal erkende methodes. Om de meest relevante productieketens te identificeren en te prioriteren, voeren we uitgebreide materialiteits- en risicobeoordelingen uit.
Een belangrijk aspect van onze aanpak is een tijdgebonden actieplan om ervoor te zorgen dat de negatieve effecten op mensenrechten die tijdens het proces zijn vastgesteld, effectief worden geminimaliseerd. Bij het maken van de HRIA zijn stakeholders en rechthebbenden altijd direct betrokken. Dit houdt onder andere in dat rekening wordt gehouden met de verschillende perspectieven van de mensen die indirect kunnen worden beïnvloed door de zakelijke activiteiten van Lidl, evenals het inwinnen van de mening van vakbonden, maatschappelijke organisaties, multi-stakeholderinitiatieven (MSI) en NGOs. We zullen deze partnerschappen blijven ontwikkelen ter ondersteuning van de actieplannen en voortdurende monitoring. Tegelijkertijd erkennen we dat een HRIA deel uitmaakt van een doorlopend due diligence-proces en niet van een eenmalige beoordeling.
Via HRIA's krijgen we ook informatie over de systematische problematiek waarmee met name mensen in kwetsbare situaties worden geconfronteerd, bijvoorbeeld met betrekking tot genderdiscriminatie, landrechten of vrijheid van vereniging. Tegelijkertijd bouwen we, dankzij de betrokkenheid van belanghebbenden, ter plaatse partnerschappen op om rechtstreeks toegang te hebben tot rechthebbenden en de schendingen uit de eerste hand te begrijpen. Zo leggen we een basis voor de implementatie van maatregelen om de geïdentificeerde risico's aan te pakken. Als een van de eerste internationale retailers wereldwijd heeft Lidl al zes HRIA's uitgevoerd en gepubliceerd. Ook is er door onze branchevereniging CBL en de vakbond FNV een HRIA uitgevoerd op o.a. onze Italiaanse tomatenketen.
Transparantie
We vinden het belangrijk om transparant te zijn over waar onze producten vandaan komen. Om deze reden hebben wij lijsten gepubliceerd met onze leveranciers van groente, fruit, bloemen, planten en food producten, alsook van onze non-food artikelen. Deze lijst bevat de naam, adresgegevens en herkomstland van onze directe leveranciers. De lijsten worden regelmatig geüpdatet. De gegevens van de toeleveringsketen tot en met de productie maken we stap voor stap transparant. Tot nu toe hebben we dit gedaan voor de thee-, aardbeien- en bananenketen. Door weersomstandigheden en andere omstandigheden in onze toeleveringsketens is het mogelijk dat we geen goederen van elk van de vermelde producenten kopen. Door dezelfde omstandigheden kan het in uitzonderlijke gevallen nodig zijn om goederen in te kopen van extra producenten die niet gepland waren op het moment van publicatie. Deze producenten worden voor levering geregistreerd in onze toeleveringsketens, wat ervoor zorgt dat deze telers ook aan onze eisen voldoen. Bij het selecteren van al onze leveranciers speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Wij vinden het belangrijk dat onze leveranciers duurzaam handelen. Al onze leveranciers dienen de Code of Conduct van de Schwarz groep te onderschrijven, waarmee zij zich o.a. committeren aan milieuwetgeving en voortdurende duurzaamheidsinspanningen. Deze criteria breiden wij steeds verder uit.