Dierenwelzijn

Beleid Lidl dierenwelzijn 
Dierenwelzijn is al jaren een belangrijk onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid en wij blijven ons hiervoor inzetten. Sinds 2015 draagt 100% van ons verse varkensvlees in het vaste assortiment minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk, op onze varkenshaas na. Dit niveau zien wij als een minimum standaard en zullen wij de komende jaren continueren. Wij letten op het aandeel vlees- en plantaardig in de folderaanbiedingen en hebben een maximum gesteld aan het aantal niet-gecertificeerde vleesproducten in onze folders.

Welzijn voor onze kippen
Een belangrijke stap in de verduurzaming van ons assortiment is het verhogen van het dierenwelzijn van kippen. Eind 2020 voldeed ongeveer 30% van onze verse kipproducten in het vaste assortiment aan minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk. Wij hebben de ambitie om dit uiterlijk in 2023 verhoogd te hebben naar 100% verse kipproducten in ons vaste assortiment met minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk. Sinds mei 2021 draagt 100% van de verse, gesneden kipvleeswaren in ons vaste assortiment het één ster Beter Leven keurmerk. Dit is onze minimum standaard die wij de komende jaren zullen continueren. We zijn ontzettend trots dat we deze stappen samen met onze leveranciers hebben gezet. Het minimumniveau van één ster betekent dat de dieren meer ruimte, afleidingsmateriaal en een overdekte buitenuitloop hebben. Een voorbeeld is dat er in de stal strobalen staan waar kippen op kunnen zitten. Ook ligt er vers stro, houtkrullen of zand zodat de kippen kunnen scharrelen. Daarnaast leven de dieren langer en groeien ze langzamer per dag.

Kipster eieren
De samenwerking tussen Kipster en Lidl bestaat inmiddels al meer dan vijf jaar. Bij Kipster is op het gebied van duurzaamheid aan alles gedacht: het welzijn van de kippen, de impact van de stal op het milieu, maar ook aan de boer en de omgeving! Kippen zijn van nature echte bosdieren. In de Kipster-boerderij kunnen de kippen dan ook lekker rondscharrelen in een bosrijke omgeving, met veel daglicht en frisse buitenlucht. De Kipster-eieren hebben dan ook drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de dierenbescherming. Daarnaast is Kipster ook beter voor het milieu. Het kippenras heeft relatief weinig voer nodig en daardoor is de impact op het milieu laag. Daarnaast komt dit voer uitsluitend uit regionale reststromen. Hierdoor hoeft er geen landbouwgrond gebruikt te worden voor het verbouwen van voer voor de kippen. Qua energiegebruik is ook aan alles gedacht, zo liggen op het dak van de boerderij 1.097 zonnepanelen, meer dan genoeg voor de eigen energiebehoefte. Door het opwekken van eigen energie en het gebruik van duurzaam voer is Kipster het eerste klimaatneutrale ei ter wereld! En als laatste wordt het fijnstof dat vrijkomt bij de boerderij opgevangen. Dit betekent dat er geen uitstoot bij Kipster is; de lucht die de stal uitkomt is nog schoner dan de lucht die stal in gaat. Dat is goed voor de omgeving! Lees meer over Kipster www.kipster.nl 

Kipster vleesproducten
Om eieren te produceren worden er niet alleen leghennen geboren, maar ook hun broertjes, de hanen. Het is gebruikelijk dat deze hanen kort na de geboorte worden gedood, omdat zij geen eieren leggen en ze minder vlees produceren dan vleeskuikens. Bij Kipster gebeurt dat niet. De broertjes van de leghennen van Kipster laten we gedurende 16 weken opgroeien op een biologische boerderij en verwerken we tot verschillende vleesproducten. Zo verkopen we actiematig de Kipster haanburger, Kipster rookworst en Kipster gehaktballen. Eind 2022 hebben we ook een nieuw product gelanceerd: de Kipster Kroketburger. Ook de leghennen worden verwerkt in sommige van deze producten wanneer ze na 20 maanden uit productie gaan. Met deze producten maken we het verhaal van Kipster dus écht rond! De producten zijn alleen te koop bij Lidl. 

Een nieuw concept: Pigster
Van Kipster leren we. Zo zijn we na de introductie van Kipster overgegaan op het verkopen van alleen nog maar witte eieren. En we hebben nog meer nieuws. Vanaf 2024 wordt het assortiment van Lidl uitgebreid met diervriendelijk varkensvlees genaamd Pigster, wederom alleen verkrijgbaar bij Lidl. Pigster zal een revolutionaire varkensboerderij worden, gebouwd rond instincten en behoeftes van varkens. Zo zal er een apart toilet worden gemaakt voor de varkens. Hiermee bewijzen we het varken een dienst omdat deze erg gesteld is op persoonlijke hygiëne én brengen we de uitstoot van stikstof significant naar beneden. Ook worden de Pigster varkens gevoerd op reststromen, net zoals bij Kipster het geval is.