Transparante communicatie richting onze klanten

Keurmerken
Om ons assortiment te verduurzamen werken we voornamelijk met erkende en onafhankelijke keurmerken. Zo werken we toe naar een hoger dierenwelzijn door steeds meer van onze dierlijke producten te laten voldoen aan de eisen van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming en dus ook te voorzien van het keurmerk. In 2023 was 29,5% van onze omzet afkomstig van producten met een duurzaamheidskeurmerk. Klik hier op een van de logo’s voor uitleg over de keurmerken die wij gebruiken en waar ze voor staan. 

Cotton Made in Africa

Cotton made in Africa is een initiatief van de Aid by Trade Foundation. Het helpt kleinschalige boeren in Afrika hun leef- en werkomstandigheden te verbeteren door handel in plaats van donaties. Ook het beschermen van het milieu is een focuspunt. Boeren leren efficiënte en duurzame landbouwmethoden tijdens trainingen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de steun van verantwoordelijke textielbedrijven.

EU Ecolabel

Het EU Ecolabel is een internationaal milieukeurmerk, erkend in alle EU-landen. Het helpt consumenten producten te erkennend die beter zijn voor het milieu. Het keurmerk wordt gegeven aan producten met een kleinere milieu-impact dan vergelijkbare producten. Het EU Ecolabel stelt hoge eisen aan milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie. De certificering kijkt naar de hele levenscyclus van het product, van de winning van grondstoffen, productie en distributie tot aan verwijdering.

FSC

Het FSC®-keurmerk (Forest Stewardship Council®) staat voor verantwoord bosbeheer en garandeert dat hout en houtproducten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Het keurmerk beschermt natuurlijke bossen en voorkomt dat ze in plantages worden omgezet. Het vereist naleving van strenge normen in de hele productieketen, waaronder het gebruik van geschikte boomsoorten, bescherming van habitats, verbod op genetisch gemodificeerde planten en het vermijden van pesticiden.

GOTS

De Global Organic Textile Standard (GOTS) bevordert milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde textielproductie. Het stelt strenge eisen aan milieuvriendelijke productieprocessen en sociale criteria door de hele productieketen. Alleen textielproducten met minimaal 70% biologisch geproduceerde vezels mogen het keurmerk dragen. 

RSPO

De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) wil duurzame palmolie de norm maken. Het keurmerk bevordert duurzamere teeltmethoden om de negatieve impact op het milieu te verminderen. De criteria zijn ecologisch en sociaal: de basisrechten van boeren en werknemers moeten worden gerespecteerd, en beschermde gebieden mogen niet worden gebruikt voor palmolieproductie.

LWG

Lidl is lid van de Leather Working Group (LWG), een non-profitorganisatie die verantwoord leerproductie bevordert. LWG stelt strenge milieu-, sociale en bestuursnormen voor de leerindustrie en heeft meer dan 2000 gecertificeerde leveranciers. Sinds 2005 ontwikkelt LWG beste praktijken en biedt richtlijnen voor verbetering van de leerproductie.

OEKO-TEX® STANDARD 100

Het OEKO-TEX® STANDARD 100 keurmerk is een internationaal erkend keurmerk voor textiel. Het betekent dat het textiel is getest op schadelijke stoffen, zoals verboden en schadelijke chemicaliën. De normen zijn streng en bedoeld om consumenten te beschermen, en ze gaan verder dan de nationale en internationale eisen. 

GLOBALG.A.P.

GLOBALG.A.P. is een certificaat voor veilige en verantwoorde landbouwpraktijken. Het bevordert duurzame methoden in de landbouw, aquacultuur en bloementeelt. Het certificaat zorgt ervoor dat producten veilig zijn en dat de productie milieuvriendelijk en sociaal verantwoord is. 

MSC-keurmerk

Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijk keurmerk dat zich inzet voor duurzame visserij en bescherming van de zee. Het is vergelijkbaar met het ASC-keurmerk voor kweekvis, maar het MSC-keurmerk is bedoeld voor wilde vis. Alleen visserijen die voldoen aan de strenge regels van de MSC mogen het keurmerk dragen. Dit betekent dat ze niet vissen op overbeviste soorten, de schade aan andere dieren en de zeebodem beperken, en dat alle visserijen goed beheerd en gecontroleerd worden.

ASC-keurmerk

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, maar het ASC-keurmerk is bedoeld voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. ASC stelt normen voor verantwoorde viskwekerijen. Gecertificeerde kwekerijen worden onafhankelijk beoordeeld op waterkwaliteit, voer, ziektepreventie, dierenwelzijn, eerlijke behandeling van werknemers en betrokkenheid met lokale gemeenschappen. Het ASC-keurmerk garandeert dat de vis is gekweekt op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier.

Weidemelk

Weidemelk is melk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. In de winter staan ze op stal. Buiten lopen is goed voor het welzijn van de koe. Ze hebben de ruimte voor hun natuurlijk graasgedrag. 

1 ster Beter Leven

Het Beter Leven 1 ster kenmerk staat op producten waarbij bij de productie rekening is gehouden met dierenwelzijn. De dieren hebben bijvoorbeeld meer ruimte en afleiding. 

2 sterren Beter Leven

Het Beter Leven 2 sterren kenmerk staat op producten waarbij bij de dieren niet alleen meer ruimte en afleiding hebben, maar ook naar buiten kunnen. Bij de productie is meer rekening gehouden met dierenwelzijn dan producten met 1 ster, maar nog niet zoveel als bij 3 sterren. 

3 sterren Beter Leven

Het Beter Leven 3 sterren kenmerk staat op producten waarbij bij de productie dieren op een diervriendelijke manier worden gehouden. Ze kunnen dus ook altijd naar buiten en kunnen bijvoorbeeld zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen.

Rainforest alliance

Het Rainforest Alliance-keurmerk geeft aan dat producten afkomstig zijn van gecertificeerde boerderijen die voldoen aan strenge normen voor milieubescherming, sociale verantwoordelijkheid en economische duurzaamheid. Deze normen gaan onder andere over goede arbeidsomstandigheden en het beschermen van het milieu, waaronder met name het behoud van regenwouden. Het keurmerk is vooral bekend voor tropisch fruit, thee, koffie en cacao.

Fairtrade

Het Fairtrade keurmerk richt zich op betere arbeids- en leefomstandigheden voor kleinschalige boeren en werknemers in ontwikkelingslanden. Producten met dit keurmerk voldoen aan strenge eisen voor sociale, economische en milieuvriendelijke duurzaamheid. Meer dan 1,6 miljoen kleinschalige boeren en arbeiders profiteren al van stabiele minimumprijzen, de Fairtrade-premie voor gemeenschapsprojecten (zoals investeren in het bouwen van een school of de lokale gezondheidszorg) en de bevordering van milieuvriendelijke landbouw.

Europees keurmerk voor biologische landbouw

Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw, zoals dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn gebruikt en dat er geen genetische modificatie plaats vindt. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk ook gebruikt worden. 

EKO

Het EKO-keurmerk is een keurmerk voor biologische producten in Nederland. Het keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en er vindt geen genetische modificatie plaats.  

PlanetProof

On the way to PlanetProof (voorheen Milieukeur) staat op plantaardige producten die het milieu minder zwaar belasten dan vergelijkbare producten. Het staat voor productie waarbij onder andere weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt, maar er zijn ook criteria voor bijvoorbeeld dierenwelzijn. De criteria hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product of de dienst. 

Vegan

Het veganistische V-label Keurmerk garandeert dat een product geen stoffen met dierlijke afkomst bevat. Dit betekent dus dat een product géén vlees, gevogelte, vis en schelpdieren en ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van dieren bevat, maar ook geen eieren, melk(producten) en honing bijvoorbeeld.

Vegetarisch

Het vegetarische V-label Keurmerk garandeert dat een product géén vlees, gevogelte, vis en schelpdieren en ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van gedode dieren bevat.

Duurzaam verpakt

Lidl heeft een eigen logo ontwikkeld voor producten die duurzaam verpakt zijn. Dit logo geeft aan dat een product aan een van de volgende criteria voldoet:
o    De verpakking is voor meer dan 80% recyclebaar
o    De verpakking bezit minstens 30% gerecyclede content
o    De verpakking bestaat uit een duurzaam alternatief materiaal (bio-based)
o    Het verpakkingsvolume of –gewicht is met meer dan 10% gereduceerd

Zonder microplastics

Lidl heeft een eigen logo ontwikkeld om duidelijk te zijn over welke producten geen microplastics bevatten. Dit zijn kleine stukjes plastic die soms voorkomen in verzorgingsproducten en die schadelijk zijn voor het milieu. De verschijnt binnenkort op de verpakking.

Gezonde voeding

Nutri-Score
Nutri-Score helpt klanten kiezen voor producten met een betere samenstelling. Dat is vooral handig bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan zoals sauzen, frisdranken, pizza’s en snacks. De score laat zien of het product een betere keuze is in vergelijking met dezelfde soort producten. Je vergelijkt dus ontbijtkoek met ontbijtkoek en niet ontbijtkoek met pastasaus. Zo maak je makkelijker een betere keuze. Je kunt Nutri-Score herkennen aan de kleurenschaal op de voorkant van de verpakking, van A t/m E. Producten met een donker- of lichtgroene A of B score, zijn een betere keuze dan vergelijkbare producten met een geel, oranje of donkeroranje C, D of E score. Een Nutri-Score A of B wil dus niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het de betere keuze is als je het vergelijkt met dezelfde soort producten. Het wordt geadviseerd om producten die een geel, oranje of donkeroranje kleur hebben, met mate te consumeren. Vanaf 1 januari 2024 zal de Nutri-Score officieel worden toegestaan in Nederland. Vanaf dat moment zullen wij steeds meer van onze huismerkproducten van dit voedselkeuzelogo gaan voorzien.

De vezelmeter
Op onze broden is een vezelmeter te vinden. Dankzij de vezelmeter ziet u in één oogopslag hoeveel vezels er in uw brood zitten. De meter is te herkennen aan de afgebeelde aren op de verpakking. Hoe meer ingekleurde aren er op de verpakking staan, hoe meer vezels het brood bevat. We hebben het effect van de vezelmeter op de verkoop van onze broden onderzocht. Dit onderzoek* toont aan dat met de introductie van de vezelmeter de verkoop van onze broden hoog in vezels toenam. Deze toename heeft geleid tot 3,5%** meer vezels per 100 gram verkocht brood.

*Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research en Rijksuniversiteit Groningen als onderdeel van TKI Agri & Food project AF-18060: Transparant, Gezond en Duurzaam, een onderzoeksproject in samenwerking met alle grote Nederlandse supermarkten onder penvoerderschap van CBL.

** Dit percentage is na publicatie van ons duurzaamheidsverslag 2021-2022 gewijzigd en in verdere communicatie houden wij het % aan uit het wetenschappelijke rapport (wordt binnenkort gepubliceerd). 

1 are (Weinig vezels)

1 are (Weinig vezels)

  • Bevat 0-3 gram vezels per 100 gram
  • Bevat 0-1 gram vezels per snee
2 aren (Bron van vezels)

2 aren (Bron van vezels)

  • Bevat 3-6 gram vezels per 100 gram
  • Bevat 1-2 gram vezels per snee
3 aren (Rijk aan vezels)

3 aren (Rijk aan vezels)

  • Bevat 6-8 gram vezels per 100 gram
  • Bevat 2-3 gram of meer vezels per snee
Are

4 aren (Rijk aan vezels)

  • Bevat 8 gram of meer vezels per 100 gram
  • Bevat 3 gram of meer vezels per snee

.
 

Lees hier meer over dit onderwerp